Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Антоанета Христова: Трябва да се слушат експертите и хората, които управляват държавата (за коронавируса). Останалото е провокация

antoaneta_hristova

Трябва да се слушат експертите и мнението на властта, всичко друго е провокация към търпението на институциите и проява на безотговорност към обществото – това е мнението на директоа на Института за изследване на населението и човека към БАН проф. Антоанета Христова, цитирана от tribune.bg
 

Защо се появиха според Вас призиви във Фейсбук да се нарушават ограниченията за събиране на хора и да не се спазва карантината поради коронавируса?

Както всичко в нашето общество и тук ставаме свидетели, че на всяко предложение има контрапредложение, и Фейсбук и социалните мрежи се напълват с разни хора, които се упражняват върху темата.  Защо се упражняват е друг въпрос!

Необходим е много задълбочен анализ за разделенията ни, които винаги създават мнения и контрамнения, и тезите се бият, и човек не може да намери себе си, нито да реши и категорично да знае какви са правилата на поведението, моделите на поведението, които са адекватни за съответната ситуация.

Моята гледна точка е, че тези призиви са провокация и че единственият начин едно общество да функционира здравословно от гл. т. на обществено развитие и обществено функциониране, това е да се съобразява с мнението на експертите и с мнението на хората, които управляват държавата.

При положение, че имаме призив, при положение, че са формулирани конкретни мерки за това какво да правим в рамките на следващите две седмици до края на март, то всичко друго е провокация към търпението на институциите и проява на изключително висока степен на безотговорност в обществото.

Става въпрос за здравето ни и за нашата сигурност, което е най-важното…

Да, разбира се, но не става въпрос само за това. Става въпрос за правила. Тези правила може да бъдат приложени, могат да бъдат проектирани във всяка една сфера на нашия живот.

Спазваш ли правилата или приемаш винаги да бъдеш контрапункт, независимо от разума, който има в съответното решение. Ние в последните месеци сме свидетели на постоянни контрапункти, на контриране на съвсем смислени предложения.

Трябва да има критика. Критичното мнение трябва високо да се цени, но не просто заради критиката, не просто заради опозиционното говорене. Трябва да се научим да бъдем разумни, здраво стъпили на земята и дисциплинирани.

Казват „Бой се от Бога“, а тук от сериозно заболяване не се боим, та какво остава за висшите морални критерии.

Вирусът влияе на възрастните хора, но пак ли ще се делим на млади и стари? Не е ли редно е дисциплината да вземе връх?

Моето мнение за тези, които отправят тези призиви в социалните мрежи, е, че това са опозиционно настроени хора, които превръщат всяка теза в политика, които се опитват да изразят несъгласието си с каквото и да казва управлението.

Появиха се коментари, че много сериозно се атакува здравната система в опит да се „разклати властта“ и да се свали кабинета?

Каквото и да се прави в момента, прогнозата е, че няма да има предсрочни избори.

В подобна криза няма среда и алтернатива, няма разумно опозиционно говорене, което да бъде възприето като алтернатива. Затова смятам, че това е проявата на крайно изнервени субекти навсякъде и още веднъж показва изключителния проблем, който създават социалните мрежи в обществото и в общността като такава.

Още със създаването на Фейсбук като социален психолог се замислих, че това ще бъде огромна провокация, риск и в по-голяма степен вероятно ще се превърне в източник на негативни тенденции в обществото, и това се доказва с всеки изминал ден.

Сашо Диков пред Фрог: Хайде прокуратурата да пусне и записа с имената на Домусчиев и Пеевски, а не да цензурира

Евродепутатът от Гърция Димитриос Друцас обяви Борисов за мафиот!

Скандален договор разкрива мащабна корупция на държавно ниво и води към парите, налети в „Барселонагейт“ /документи/

Източник: Блиц

Източник/ци: http://onovini.eu/2

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!