Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Здравни работници напускат заради COVID-19: Разследване на Lupa.bg

Разследване на Lupa.bg: Здравни работници напускат заради COVID-19

Медицинските специалисти в Спешното отделение на болница „Токуда” готвят колективна оставка заради коронавируса, научи Lupa.bg от източници в лечебното заведение. Те са готови веднага да си тръгнат, ако не бъдат достатъчно оборудвани и защитени от заболяването.  

"Български фирми имат готовност да започнат да шият маски и облекла срещу коронавируса", бъдеще неопределено в пожелателно наклонение. Като се сетя каква им беше готовноста за чумата по свинете, ме е страх да си помисля как ще се справят с Коронавируса!

Положението във Втора градска болница в София е подобно. Здравните работници отказват да лекуват без предпазно облекло, заради което са били заплашени с уволнение. „Те не искат да подпишат споразумението за работа в рискови условия и съответно са получили намеци за отстраняване”, разказа пред Lupa.bg тяхна колежка от друго лечебно заведение.

Болниците все още не са получили необходимите защитни облекла срещу COVID-19. Обещанията на премиера Бойко Борисов и здравният министър Кирил Ананиев не са изпълнени, което ще подтикне мнозина здравни работници да напуснат работа. Медицинските сестри в пенсионна възраст са най-уязвими към заразата, затова се очаква съвсем скоро да връчат оставки. Те не са назначени по трудов договор, така че могат да спрат да лекуват без предупреждение.

Габровската болница, в която бе открит смъртоносният вирус, остана с половин персонал, след като по разпореждане на министъра лекари и медицински специалисти бяха поставени под 14-дневна карантина. За да си останат вкъщи работещите в лечебното заведение, били принудени да си пуснат отпуск.

Източник/ци: https://lupa.bg/n

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!