Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бивш китайски баскетболист стартира движение „За Олимпийска свобода”

СВОБОДА ЗА КИТАЙСКИТЕ АТЛЕТИ - това е желанието на основателя на Движението с фланелки „За Олимпийска свобода” (Olympic Freedom T-shirt Movement) и бивш баскетболист от националния отбор на Китай, Кай Чен (Kai Chen), който издаде наскоро автобиографичната си книга „Един на един милиард - Пътуване към свободата [Историята на един професионален баскетболист в Китай”] (One in a Billion-Journey Toward Freedom [The Story of a Pro Basketball Player in China]). Юли 2007 г., Лос Анжелес, Калифорния, САЩ. (Epoch Times)

Linda Slupsky, Epoch Times– Калифорния, САЩ

В южна Калифорния започва ново глобално движение, което се очаква до началото на Олимпиадата да стигне до Пекин. Идеята за движението се заражда у неговия основател Кай Чен по време на преживяното от него в мрачните дни на Културната революция.

"Абсолютно никакви спортове" са били регулациите в Китай между 1966 и 1971 г. по време на Културната революция, според очевидеца Кай Чен (Kai Chen), бивш баскетболист от китайския национален отбор. Чен е инициатор на Движението с фланелки „За Олимпийска свобода” (Olympic Freedom T-shirt Movement).

През 1971 г. спортовете биват отново възстановени в Китай, но Културната революция продължава още пет години до смъртта на Мао. По време на Културната революция деца в тинейджърска възраст от семейства на интелектуалци, или на такива, които имат роднини в Тайван, биват изпратени в провинциални области, за да бъдат превъзпитани като селяни.

Едва тогава, след като са били далече от града и от своите семейства, на тях можело да се гледа като на потенциални кандидати за китайските национални отбори. Това са отборите, от които се очаквало да се развият в насока отваряне на Китай за другите страни, твърди бившият китайски баскетболист.

Чен разказва историята на 15 деца, които биват изпратени в Пекин. Там той и още две от децата биват избрани да участват в китайските национални отбори. Чен бива определен за баскетболния отбор.

Неговият приятел Сяо (Xiao) също е избран първоначално за националния отбор, но по лека атлетика. След това обаче бива установено, че баща му е служил в армията на Куо Мин Танг (Kuo Min Tang), противопоставила се на комунистическия режим, и бива изхвърлен от отбора. Сяо умира впоследствие от обзелото го отчаяние.   

"Роден си за това на тази Земя, а те ти го отнемат - има ли нещо по-жестоко? Хората губят смисъла на живота си." - добавя Чен - "Комунистическата партия ти отнема това, което ти е на сърцето.".

Превръщане на поражението във вдъхновяваща книга

През 1979 г. Чен живее с надеждата да бъде избран в националния олимпийски отбор за Олимпиада 1980. Но Китай бойкотира Московската олимпиада и така неговата мечта също бива прекратена, подобно на тази на Сяо.

Но вместо да се предаде, Чен решава да се бори. В него се заражда идеята да напише книга, в която да популяризира както своята, така и историята на приятеля си, а също така и да разкрие пред света естеството на китайската национална спортна система.

Той успява да осъществи мечтата си и в началото на тази година от печат излезе биографичната му книга „Един на един милиард - Пътуване към свободата [Историята на един професионален баскетболист в Китай”] (One in a Billion-Journey Toward Freedom [The Story of a Pro Basketball Player in China]).   

Чен завършва книгата си още през 1993 г., но тъй като децата му по това време са още невръстни, той забавя нейната публикация. Сега те са вече големи, а освен това наближава и Олимпиадата в Пекин и той не може повече да чака.

"Съвестта ми ме измъчваше. Умираха невинни хора. Всичко това крещеше в съзнанието ми", споделя Чен.

Как може да се подкрепи Движението „За Олимпийска свобода”

Чен не съжалява, че не е участвал в Олимпийски игри, нито настоява за бойкотиране на Олимпиада 2008. Но призовава хората, които пътуват за Китай, да носят там неговата фланелка „За Олимпийска свобода”.

"Китай да позволи на хората да носят тази фланелка по улицата" е желанието на Джон Ли (John Li), член на Фондацията за съвест (Conscience Foundation). На фланелката са изобразени танковете на площада Тянанмен от 1989 г..

В Лос Анжелис ще започне и още една инициатива, наречена „Бягане за Олимпийска свобода”. Тя представлява финансирана от дарители серия от кросове, която ще продължи докато пристигат даренията.

Първият крос ще се състои на 5-и август в Лос Анжелис. Той ще продължи два часа, като ще започне от Китайския квартал (Chinatown) и ще завърши на Олимпийския колизеум на града (Los Angeles Olympic Coliseum). Всички участници ще получат безплатни фланелки.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!