Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Плевнелиев: Ако Радев отиде в Москва на 9 май ще легитимира окупацията на България от съветската армия

Макрон отива на военния парад за Деня на победата в Москва! Списък на потвърдилите присъствието си лидери

"Намираме се в "студен мир", тъй като великите сили отново си играят на сфери на влияние. Освен че САЩ се отдръпнаха от Близкия изток, Европа също се отдръпна. Кой друг, ако не ЕС, трябва да може да формира бъдещето на тази зона, просто ние сме много близо. Това, което се случва в Близкия изток, определя бъдещето на ЕС. За съжаление ЕС действа по-скоро реактивно, отколкото проактивно. Кризите ни заливат една след друга", коментира пред БНТ бившият президент Росен Плевнелиев.

"Случващото се в света е студен мир, защото има конфронтация, дестабилизация и замразени конфликти. И постигнатото примирие между турския и руския президенти - Реджеп Таип Ердоган и Владимир Путин - няма да бъде трайно. Институциите на международния правов ред не сработват. Генералния секретар на ООН води статистика на конфликтите, но нищо не се прави за решаването им", каза още той.

"България стои доста добре на фона на това, какво е правила в миналото. Днес страната ни е проактивна и това се оценява от всички, особено от Гърция и Турция. България дава идеи и помага. Ако на гръцката граница има мигранти, а на българската няма, това означава, че външната ни политика работи", коментира Росен Плевнелиев.

Той е категоричен, че ако мигрантите атакуват границата ни ние трябва да сме готови да защитим суверенитета си.

По думите на Плевнелиев ЕС не е постигнал добри решения по отношение на мигрантската криза, заради липса на всеобхватна политика.

"Заповедта на деня трябва да бъде "Бегом към еврозоната", объйрна се той към президента Румен Радев и добави:

"Сто пъти казах, че президентът трябва да обединява, не да разединява. Но виждаме, че има конфронтация и тя ще продължи, защото това е съзнателен избор на президента, не на правителството. Президентът има много по-големи политически амбиции и той не го крие, не крие, че иска властта. но искам да му кажа, че ако той на 9 май отиде в Москва, вместо да чества Деня на Европа със съюзниците ни, той ще легитимира твърденията на онези, които казват, че съветската армия ни е освободила през 1944 година. Това не е освобождение, това е окупация", категоричен е Плевнелиев.

Макрон отива на военния парад за Деня на победата в Москва! Списък на потвърдилите присъствието си лидери

Източник/ци: https://faktor.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!