Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Става все по-страшно: Гласят година затвор за неспазване на забраната за карантина!

big_30_60d1

Една година затвор може да получи всеки човек, който наруши наредба, издадена против разпространяването или появяването на заразителна болест. Ако деянието е извършено по време на епидемия, свързана със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация, пише „Монитор“.

Това е записано в чл. 355 от Наказателния кодекс. Наказанието е предвидено и в случаи като истерията с коронавируса.

Не само в България има подобни мерки за превенция срещу вируса убиец. Така например седем години затвор грози всеки човек в Израел, ако умишлено заразява останалите с коронавирус. Гърция пък е въвела 2 години тъмница за онези, които с действията си излагат на риск от вируса убиец гражданите.

Това стана ясно вчера от думите на премиера Бойко Борисов, който проведе две извънредни заседания на кризисния щаб за борба със заразата. Той призова българите да са по-дисциплинирани, да спазват карантината и да не се събират на публични мероприятия на открито, за да не се разпространява болестта.

Най-крутите мерки срещу коронавируса се налагат в Китай. Там за нарушаване на мерките срещу опасното заболяване са възможни няколко тежки наказания – 10 години затвор, доживотен затвор или смърт. За умишленото прикриване на симптоми на коронавирус съдебните власти в Китай имат възможност да отсъдят на смърт „нарушителите“.

CNN съобщи, че китайските власти са забранили консумацията на диви животни. В Тайван мъж, който е показал симптоми на коронавирус, е бил глобен със солидната сума от 10 хиляди долара. В Южна Корея съществува възможност за престой в затвора, ако се прекъсне въведена карантина за съмнения на коронавирус.

Такава възможност има и в Израел. Министерството на здравеопазването на Израел е излязло със становище, че израелците, уловени да нарушават задължителната домашна карантина, могат да бъдат изправени пред съд и да получат присъда – затвор до 7 години. Според мерките, предприети от израелските власти, около 100 хиляди израелци са поставени под карантина.

Хората, които пристигат от Германия, Италия, Китай, Испания, Франция и Швейцария, задължително трябва да преминават през двуседмична карантина. Мярката не засяга онези, които транзитно са прелетели през тези страни. Здравните и правителствените служители в Сингапур пък заплашват пациентите с коронавирус с хиляди долари глоби или дори затвор, ако лъжат разследващите за тяхната история на пътуванията.

Италианските власти въведоха драконовски мерки в намерението си да спрат разпространението на вируса в северната част на страната, включително налагане на глоби на всеки, хванат да влиза или излиза от зоните на огнище на епидемията. Екипи от полицаи и доброволци на Гражданска отбрана следят за изпълнението на правителствения декрет и в чантите си носят кочани с квитанции за глоби до 206 евро за онези лица, които отказват да се подчинят на призивите и разпоредбите им. Ако умишлено сеят зараза, могат да получат и до 3 месеца затвор.

Чехия пък е въвела нови специални мерки срещу разпространението на коронавирус. Министерството на здравеопазването в страната е наредило семейните лекари да поставят под карантина от 14 дни всеки, завърнал се от Италия. Ако тази карантина бъде нарушена, пациентът го грози глоба от 3 милиона чешки крони, или 130 хиляди долара.

По данни на чешките власти 16 500 чешки граждани се намират в Италия. В Исландия сериозно се обсъжда въвеждането на глоба при нарушаване на карантината. Институциите в испанската провинция Ла Риоха са предупредили, че на тези, които прекъснат карантината си, ще бъдат налагани глоби в огромен размер.

Монитор

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!