Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Габрово иска подкрепление от инфекционисти и медицински сестри, техните са под карантина

Габрово иска подкрепление от специалисти инфекционисти и медицински сестри, защото в областната болница има само трима. А всички останали специалисти по вътрешни болести са под карантина, след като медицинска сестра даде съмнителна проба за коронавируса.

"Колегите от вътрешното отделение се въртят на график, тъй като така или иначе са били в контакт с болните. За момента те обслужват останалите пациенти", каза шефът на кризисния щаб в града д-р Николай Пенчоков.

"Пробата на нашата пациентка е потвърдена, освен това излезе една първа съмнителна проба на медицинско лице от болницата, медицинска сестра на около 40 г., която е обслужвала пациентката. Бяха организирани мероприятия по издирване на нейни контакти, съответно на други контактни в болницата, които са били в непряк контакт с пациентката", допълни той.

Пробите ще бъдат закарани по спешност в София и според резултатите ще се определят и по-нататъшни действия. До момента 14 пациенти са под карантина в отделението по вътрешни болести. Възрастната жена с коронавируса е изолирана от всички останали в инфекциозното. Имат готовност към него да разкрият още към 20 легла.

Областната болница в Габрово остава под карантина, ще се приемат само пациенти със животозастрашаващи състояния. Всички останали пациенти ще бъдат насочвани към съседни болници.

Пенчоков съобщи, че има много недоволни пациенти и техни близки, които са искали да влизат в стационара и апелира за спокойствие и проявяване на разбиране към приложената мярка.

Здравните власти имат готовност при нужда да направят реорганизация и да отворят държавната белодробна болница, където също да се настаняват болни.от днес има заповед за забрана на всякакви спортни и културни мероприятия на територията на цялата област. 

Източник/ци: https://faktor.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!