Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин и Ердоган се разбраха! Прекратяват още тази нощ огъня в Сирия, връщат бежанците (ВИДЕО)

Руско-турските преговори на най-високо равнище в Кремъл за ситуацията в сирийската провинция Идлиб завършиха.

 

Срещата на президентите на двете страни Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган продължи около шест часа, предава ТАСС. 

Двамата президенти са подписали съвместен документ, който урежда конфликтните моменти на кризата, става ясно от пресконференцията, която дадоха след разговорите.

„Преговорите с Ердоган не бяха лесни, но завършиха положително“, заяви руският президент. 

Със строго изражение на лицето Путин обясни за какво са се споразумяли в Астана, след  което напомни, че позицията на РФ относно тамошните събития, се свеждат до две основни точки: Сирия е неделима и  джихадистите подлежат на унищожение. 

Ердоган подчерта пред медиите, че отговорността за случващото се в Идлиб, принадлежи на режима в Сирия.

"Основната задача на режима е да се опустоши  този район и да се постави Турция пред заплаха за бежанци", заяви турският президент. 

"Ние с Русия постигнахме съгласие да изпратим подкрепления за стабилизацията на региона", подчерта Ердоган и добави, че е поканил руския си колега да посети Турция в скоро време. 

Днес през нощта, в полунощ на 5 срещу 6 март ще се въведе прекратяване на огъня в Сирия, след това ще се разрешат последващите въпроси, съобщи Ердоган. 

Двамата да се договорили да се обезпечи облекчение за завръщане на бежанците, които са напуснали териториите си. Сирийският конфликт няма военно решение, трябва да се реши по мирен път, каза руският външен министър Сергей Лавров. 

Русия и Турция ще създадат коридор, през който да се върнат безпрепятствено бежанците в Сирия, каза още Лавров. 

Двамата разговаряха повече от 7 часа, като половината от срещата им бе на четири очи.

По време на съвместната пресконференция с турския си колега президентът на Русия заяви, че терористите в Сирия фактически са провокирали възобновяването на бойните действия.  

Путин изтъка, че Москва не винаги е била съгласна с турските си партньори и оценката им за случващото се в Сирия. 

„Но всеки път в критични моменти, опирайки се на високото ниво на отношенията, успяваме да намерим допирна точка, да вземем приемливи решения”, коментира Путин. 

Държавните глави са потвърдили заинтересоваността си форматът „Астана” да бъде продължен. И Путин, и Ердоган са категорични, че не трябва да се допуска отслабване на борбата с тероризма. 

Москва и Анкара са успели да се споразумеят за документ, регулиращ ситуацията в размирната провинция. Според руския президент, постигнатите споразумения ще са добра основа за уреждане на ситуацията в Идлиб.    

Президентът на Русия изрази увереност, че споразуменията, които с Ердоган са постигнали по време на срещата с Москва, трябва да сложат край на страданията на мирното население в Сирия.   

Тесният личен контакт между лидерите на двете страни е позволил да се намерят общи подходи за решението на международните проблеми, добави руският държавен глава, като отбеляза, че Русия и Турция са съгласували съвместен документ за разрешаване на ситауцията в близкоизточната страна.

Руският лидер отбеляза също, че преговорите с турския му колега са били трудни, но са завършили позитивно.

От своя страна Реджеп Таийп Ердоган уточни, че турската страна си запазва правото да отговаря на действията на сирийските войски.

Русия и Турция подтвърждават готовността си за запазване на суверенитета на Сирия

Споразумението на руско-турската среща на върха в Москва трябва да сложи край на страданията на цивилни хора в Сирия, очаква Путин.

Съвместното заявление на двамата държавни глави прочете дипломат №1 на Русия Сергей Лавров.

Москва и Анкара се договарят да създадат коридор за сигурност в провинция Идлиб в района на магистралата М4.

"Страните се договарят да създдат коридор за сигурност с ширина 6 км на север и 6 км на юг около магистрала М4. Конкретните параметри за функционирането на коридора ще бъдат съгласувани между министерствата на отбраната на Руската федерация и Република Турция в течение на 7 дни", се казва в заявлението.

От 15 март Русия и Турция започват съвместно патрулиране по М4 от населния пункт Трумба до селището Айн ел-Хабр.

Москва и Анкара отчелязват решимостта си да се борят с всички прояви на тероризъм, се казва още в документа.

Срещата между Путин и Ердоган бе организирана, след като десетки турски войници бяха убити през последните седмици при боевете в Идлиб - последния бастион на бунтовниците и джихадистите в северозападната част на Сирия, където Анкара води военна операция срещу силите на президента Башар Асад. 

Междувременно сирийският президент Башар Асад обяви, че Дамаск е готов да предложи пълна амнистия на представителите на опозицията, с изключение на командирите на терористите и на участниците в масови убийства. Диалогът с кюрдските отряди в Североизточна Сирия е невъзможен, докато те не скъсат с американците, подчерта сирийският президент. 

Накрая Ердоган покани Путин за тържествата в чест на 100 години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни.

"Искам да благодаря на г-н президента (Ердоган) за факта, че той намери за възможно да дойде в Москва днес, за да потвърди добрите двустранни отношения. Искам да благодаря на всички турски колеги за упоритата, трудна, но конструктивна работа, която завърши, по мое мнение, с положителен резултат", заяви още руският президент.

Източник/ци: http://epicenter.bg/a

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!