Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ККП напада конкурс за китайски танци в Ню Йорк

Международният конкурс за танцьори в Ню Йорк, обявен да се проведе в Университета на Ню Йорк в началото на следващият месец, ще се състои според предварително обявения план, въпреки опитите да бъде саботиран от китайския културен клуб към университета, съобщи организаторът на конкурса Телевизия Ню Танг Дайнести (NTDTV).

Китайският културен клуб към Университета на Ню Йорк (New York University Chinese Culture Club / NYUCCC) публикува на 8 юни онлайн изявление, нападащо Конкурса за класически китайски танци на NTDTV, който ще се състои на 7 и 8 юли т. г. в Центъра за театрални изкуства Skirball към Университета на Ню Йорк (Skirball Center for the Performing Arts at New York University). Изявлението отправя клевети към медитативната практика Фалун Гонг, тъй като нейни привърженици са въвлечени в ТВ-станцията, и апелира за подкрепа на своята онлайн петиция, която да "забрани" провеждането на конкурса.      

Изявлението на NYUCCC цитира уебсайта на конкурса да обявява, че "всички песни и музика, които възхваляват комунистическата партия ще бъдат забранени" и охарактеризира това изявление като "открито неподчинение".

Това "неподчинение" към китайската комунистическа партия (ККП), се казва от NYUCCC, хвърля "много лоша светлина върху всички китайски студенти в Университета на Ню Йорк (NYU), и върху цялата китайска студентска общественост в САЩ".

Бившият китайски дипломат Чен Йонглин каза, че като много китайски студентски асоциации NYUCCC е финансирана и контролирана от китайското консулство.

"NYUCCC е всъщност организация, основана и поддържана от отдела за образование към китайското консулство в Ню Йорк. Главната отговорност на отдела за образование е да контролира и ръководи китайските студенти в чужбина, за да ги включи в координираните усилия за борба с всички организации и индивиди, които са срещу ККП; в действителност това представлява продължението на ККП в чужбина. Изявлението на NYUCCC е такова, каквито са издаваните от Министерството на пропагандата на ККП документи.", каза Чен, който напусна своята позиция на първи консул в китайското консулство в Сидни (Австралия) преди две години и направи разкрития за мрежа от шпиони на китайския режим в чужбина.    

ККП манипулира обикновено китайските студентски организации по няколко начина, според Чен, в това число финансиране дейностите на клуба, даване на препоръки, предоставяне стипендии на прилежно прокарващи линията на партията китайски студенти и кооптиране на китайски учащи се посредством възнаграждения като билети за различни събития за забавление. Отказът за подчинение може да завърши със заплахи относно възможностите за кариера на китайския студент.  

Янг Ликсин (Yang Lixin), който е бил вицепрезидент на Китайската асоциация на студентите и учените (Chinese Students and Scholars Association / CSSA) в Белгия, също потвърди коментарите на Чен.  

"Всъщност много от мероприятията на CSSA представляват обединяване на усилията на асоциациите и китайските консулства, последните от които осъществяват своята политическа мисия отчасти като мобилизират студентските асоциации. Разбира се, консулствата и най-вече техните отдели за образование се грижат за финансовата страна на въпроса.".

Репортаж на NTDTV показа, че уебсайтовете на китайските студентски асоциации в  различните страни също показват признаци на контрол от страна на китайския режим. Като например CSSA във Вюрцбург (Wuerzburg), Германия, в чиято конституция пише: "В случай, че CSSA бъде закрита, посолството трябва да бъде осведомено и остатъкът от парите трябва да бъде върнат обратно на посолството.".

Epoch Times се опита да интервюира персонал на NYUCCC – президента на клуба Сяо Ке (Xiao Ke), както и Ли Й (Li Yi), който според уебсайта на NYUCCC в момента е  вицепрезидент на клуба, както и администратор на уебсайта му.

Когато бе запитан за клеветите на клуба относно Фалун Гонг и танцовия конкурс, Ли отговори "Съжалявам, аз не съм отговорен за това", казвайки, че той вече не бил вицепрезидент на клуба.

При контактуването на Сао на посочения на уебсайта негов номер на мобилен телефон, вдигналият телефона отказа да се идентифицира и веднага затвори телефона.

Epoch Times получи информация, че ФБР се е заело със случая на NYUCCC.

Според NTDTV, Международният конкурс за китайски класически танци има за цел да разпространи автентичната китайска култура.

Коментирайки защо NYUCCC е избрал такъв открит ход за да нападне културната инициатива на NTDTV, Чен каза "Защото NTDTV е независима ТВ-станция, която продължава да отразява истории и оплаквания на обикновения китаец. Това е голяма, влиятелна медия, от която китайският режим много се страхува. Така че [режимът] ще прави всичко, на което е способен, за да атакува NTDTV; той осъществява атаката дори посредством китайските студенти в чужбина, играейки задкулисно.".

Коментарите на Янг от Белгия относно действията на NYUCCC бяха: "Много учащи се в чужбина китайски студенти смятат, че поддържането на добри взаимоотношения с китайските консулства е начин да покажат своя патриотизъм; те обичат страната си, но погрешно приравняват китайския комунистически режим с Китай.".

Янг предупреждава китайските студенти в чужбина да бъдат внимателни и да не позволяват да бъдат използувани от китайските консулства като политически инструмент.  

Говорител на NTDTV, Ханг (Hung), каза, че китайските студенти от Университета на Ню Йорк са добре дошли да дойдат на танцовия конкурс и да направят сами за себе си изводите за това културно събитие.  

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!