Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ген. Атанасов: Гешев да ревизира приватизацията, но и действията на прокуратурата и своите предшественици

.
Ген. Атанас Атанасов

Добре е Иван Гешев да ревизира освен приватизацията и част от действията на прокуратурата и своите предшественици. Имаше едно самоубийство на прокурор. Има доста неща за ревизия, не е само приватизацията. Нека да работи да се повиши усещане за справедливост, но днес има такава вихреща се корупция, че едва ли събития от миналото ще разрешат проблемите днес.
Това каза в предаването "Лице в лице" по бТВ ген. Атанас Атанасов.

„Да проверява Иван Гешев, но той за първи път е изправен пред много голямо предизвикателство – разследван е министър-председател. Нека да бъдат задавани правилните въпрос – не знам дали има къща Борисов в Барселона, но защо не го питат дали има дете в Барселона. Тук няма лични пространства, защото ако премиерът използва личното си пространство, за да прикрива корупционни схеми, това не е въпрос, който следва да бъде пренебрегван. Лицата които са сочени като съпричастни – Саздов и  Христов са добре известни като близки приятели на премиера.“, каза Атанасов по повод скандала „Къщата в Барселона“.

По повод визирания от президента Петър Стоянов доклад на службите Атанасов поясни, че през септември 1999 г. министър председателят Иван Костов, съгласувано с президента Петър Стоянов и председателят на народното събрание Йордан Соколов са поискали да бъдат изготвени два доклада. Единият е бил от Националната служба за сигурност, тогава ръководена от Атанасов, а другият от НСБОП, ръководена от ген. Радев.

"Често се тиражира, че има доклад с 226 лица, но това не е вярно - става въпрос за такава бройка на преписките, които се визират в доклада на НСБОП. Не съм запознат с него, не съм го чел. Нашия доклад касаеше информацията за това как руските специални служби проникват в различни структури в България, за да установяват своите интереси.", обясин Атанасов.

По думите му грифът за сигурност на двата доклада е най-висок – 25 години и те са засекретени и до днес. "Не знам как информацията стига до в. „Дума“, които я публикуват. Никой не се е месил в работата ни при изготвянето на доклада.  Съгласно закона той е изпратен до президента, премиера и председателя на НС. Установихме, че тогавашния главен прокурор Никола Филчев е поискал копие от този доклад и го е получил от президента. Дали от там е изтекъл този доклад, ние не можахме да установим.", бе категоричен генералът.

Той разказа още, че няколко години по-късно прокуратурата е разпоредила тай да бъде разследват, за това, че е разпоредил да бъде изготвен този доклад. "Беше внесен обвинителен акт, дори лежах в ареста заради това, но аз бях оправдан на три инстанции. С оправдателната си присъда съдът доказа, че информацията в доклада отговаря на истината. В него имаше данни за трима министри и двама зам.-министри. Тези министри бяха освободени от премиера Костов. Не знам дали докладът е бил причината за това.", каза Атанасов в таз връзка и допълни:  "По една част от нашата информация имаше водени производства. Много е важно да посоча, че в онзи период от време имаше 400-500 дела за случаи свързани с приватизацията.  Имаше повдигнати обвинения и към шефа на приватизацията Захари Желязков, който също беше оправдан на всички инстанции."

Атанасов обърна внимание защо от политическа гледна точка се е наложило да се направи приватизацията. По думите му тогава държавата е била фалирала, а политиците са предприели редица мерки, за да се изправи страната. Едно от условията и на партньорите от САЩ е било именно бърза приватизация. „Възможно е да е имало и корупционни елементи, но като цяло това е оздравителна процедура, която в последствие даде възможност държавата ни да получи покана за ЕС. Категорично приватизацията беше входният ни билет и за ЕС и за НАТО“, каза още Атанасов.

Източник/ци: https://frognews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!