Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кой се страхува, че толът ще хване над 3 млрд.лв. контрабанда и данъчни измами?

Толът не е просто таксуване на камиони и автобуси, за да бъдат събрани пари за поддръжка на магистралите и да се поправи неправдата автомобилите да поемат 80% от разходите, а тежките машини да са отговорни за рушенето на пътната мрежа. Той разтреперва контрабандистите на наркотици, стоки и бежанци, защото моментално хваща измамите в натоварването на превозвачите, дори да са минали прословутите ни митници с подкуп. В четвъртък например именно толът залови камион, тройно претоварен, но „прескочил“ през граничния контрол успешно. Декларирал е 20 т, пренасял е 57 т.

Кой е най-заплашен ли? Например унищожителите на българската гора чрез безразборна сеч и износ на материала, които са сред най-активно възползващите се от сегашната система на безхаберие, от което правят стотици милиони евро всяка година, но от тези пари не влизат данъци в хазната. Общият ефект на заловени измами за година от тол-системата ще бъде над 3 милиарда лева, оценяват международните експерти в бранша.

Товарите не са единственото, което лъсва при влизането на тол-системата. Превозвачите в момента правят още много измами, които ще спрат: например – понеже мръсният въздух ни е поставил на позорното място в ЕС е важно да се каже – масова е практиката да пишат машини със стандарт Евро 2 – Евро 5 и номерът им досега минаваше.

Също така да декларират големи камиони като малки. С тол-системата измамниците няма да минат верификация и затова са против нея. Спестените от тях пари за по-високи данъци и такси, които дължат, ще влизат в хазната като допълнителен ефект към събраните суми за използването на пътищата.

Апропо, с рекета върху премиера и наложените от правителството намаления на таксите за камионите и автобусите, очакванията за събиране на милиард или поне 400 млн. лв. от тола няма да се сбъднат. Максимумът ще бъде около 200 млн.лв., преценяват експертите.

Голям рев пада за „непосилните сметки“, които ще плащат и „огромните комисионни“. Каква е истината?Един автобус минава 100 000 км годишно и това му струва 70 лв. на година или 5,50 лв. на месец за тол-контрола, докато горивото за същия пробег е 50 000 лв. И то е само част от разходите по поддръжката му. Но не се реве, че при спад на петрола с 25% само за месец, котировките на бензиностанциите не са променяни от лятото на 2019 г.

Смешен плач има и за наема на устройствата. България поиска и получи най-модерната в Европа система – най-големия си реализиран някога технологичен проект. За разлика страни като Белгия със същата система, където се взема депозит 135 евро на устройство и комисионната е 8%, у нас се плаща 0 лв. депозит на месец, 0 лв. такса. Комисионните на системата са 7%. Навсякъде има и месечни такси, каквито ние нямаме.Интересен факт е, че българските превозвачи плащат всичко, което им се иска – в пъти повече, навън, но не желаят да го плащат в страната си, т.е. очакват ние – всички останали, да ги субсидираме. Та и по волята на властта го правим.

Накрая, защо организациите им толкова много държат на т.нар. тракери, които не са в състояние да отчитат точно данни и НЕ НОСЯТ отговорност за информацията, която прехвърлят на друг, който обаче отговаря с истински 15 млн.лв.?

Един от най-видните говорители на общността Лалов, синът и снаха му – всеки в семейството е лидер на организация, не казват едно много интересно нещо. Защо работят за интересите на тракери, каквито има единствено и само в Унгария и у нас?

Интересно е дали Лиляна Павлова, която като регионален министър искаше да наложи точно орбановата система и успя с тракерите, не го е направила в интерес на кръга около олигарх, който вече не живее в България?

Източник/ци: https://19min.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!