Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Роден в севернокорейски ГУЛАГ, наказан без да е извършил престъпление

През първите 22 години от живота на Шин Дон Хьок адресът му бил: Лагер за политически затворници №14, община Гечон, привинция Южен Пьонан, Северна Корея.

Той израснал при невъобразимо тежки условия в един от севернокорейските „куанли-со” или вариант на ГУЛАГ, създаден от Ким Ир Сен през 1972 година, където затворниците работят, докато не умрат.

Неговото „престъпление” било, че е дете на родители, категоризирани от режима като форма на „вражеска класа”. 27 процента от населението е било смятано за политически врагове, нечисти елементи и реакионери.

Съгласно политиката „Три поколения” на Ким Ир Сен, членовете на семейство на всеки, който е извършил политическо престъпление се наказват наред със извършителя, дори и още да не са родени.

Преди две години Шин извършил немислимото. Избягал от трудовия лагер, където се родил, след това се измъкнал и от най-потайната и най-репресивна държава в света.

Сега Шин се опитва да живее нов живот в Южна Корея. Той никога не е разказвал историята си публично, но на фона на опитите на международната общност да изтръгне ядрените оръжия от ръцете на Ким Чен Ир, Шин напуши мълчанието, за да каже, че около 200 000 души се намират в трудови лагери.

Без никакво образование, освен елементарно познание по писане и математика, получено в училището в Лагер №14, Шин говори бавно и трудно, но свързано.

„Аз просто бях роден там. Не знаех нищо за околния свят. Не се оплаквах, просто приемах своята съдба”.

През 1996 година, на 14-годишна възраст, той е принуден да наблюдава еакзекуцията на майка му и брат му,  заловени при опит за бягство. Майка му е обесена, а брат му – застрелян.

Повдигайки ризата си Шин показва ужасяващ белег от инквизиторите в лагера, които слагали нагорещени въглища на гърба му по време на разпит след осуетеното бягство на близките му. Дори незасегната кожа над белезите изглежда като че ли е на мъж два пъти по-стар от 24-годишния Шин. Половината от средния пръст на дясната му ръка липсва. Отрязан е като наказание, че е изпуснал табла със шивашки материали.

На 2 януари 2005 година Шин и негов приятел събирали дърва за огрев. Те забелязали, че сектор от оградния с бодлива тел лагер, по която тече ток, не е охраняван и решили да избягат. Приятелят му бил убит на място от тока, но Шин успял да пропълзи и да оцелее, макар и със сериозни изгаряния на краката.

25 дни той вървял и си проправял път към китайската граница. „Проникнах в три къщи и задигнах колкото можах храна и пари. Накрая се присъединих към група търговци, тръгнали за Китай”, разказва Шин.

Въпреки че не притежавал никакви документи (политическите затворници не са смятани за граждани), той успял да мине границата, като подкупил охраната с цигари.

Поради секретния  характер на севернокорейската държава показанията на Шин е почти невъзможно да бъдат проверени. Но Ким Сан Хюн,  който има богат опит с бежанци от страната, смята, че Шин казва истината.

„Не знам дали той някога изобщо ще може да преодолее психическата травма от преживяното.”, заяви Ким. Двамата се срещнаха вчера с лидера на консерваторите във Великобритания Дейвид Камерън и планират посещение на Министерстовто на външните работи днес.

Правозащитните организации са загрижени, че международната общност игнорира сериозното потъпкване на човешките права в Северна Корея. Нов доклад на организацията Christian Solidarity Worldwide пише, че нарушенията на човешките права в Северна Корея са толкова систематични и широко разпространени, че представляват престъпления срещу човечеството и че ООН и отделните държави носят отговорност за справяне с проблема.

Шин не може да забрави онези, които са останали в лагера. „Моля ви, не ме правете герой.  Аз съм предател. В затворите има истински герои. Хора, които отказват да дават показания, когато надзирателите ги изтезават. В тези лагери има толкова много хора като мен”.

Джером Тейлър, The Independent, UK,

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!