Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ангелкова: Засега няма основания да се връщат пари за отменени екскурзии и полети до Италия

ангелкова2

До края на днешния ден ще дефинираме заедно с бранша какво точно е форсмажорно обстоятелство. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на извънреден брифинг днес заради бързо разрастващата се епидемия от коронавируса в Италия и зачестилите откази на български граждани да пътуват до там заради заразата, пише economic.bg.

В закон за туризма е записано, че при отменени полети заради форсмажорни обстоятелства на туристите трябва да се върнат парите. Вчера националният превозвач „България Ер“ обяви, че до 27 март няма да лети до Милано и ще върне парите за билетите на клиентите, които ще бъдат засегнати от решението.

Към момента обаче пътуванията до Апенините като цяло не са забранени и отказът на хората е лично решение, което не е ясно дали попада в графата „форсмажорни обстоятелства“. Поради тази причина не е ясно дали туроператорите трябва да върнат взетите пари за пакетните услуги, отказани заради страха от коронавируса.

„В момента е обявена пета степен на опасност за пътувания до Китай. Затова на всички туристи, които имат организирани екскурзии до там, към момента им връщат парите. Ситуацията в Италия обаче се влоши буквално вчера и в момента работна група заедно с КЗП и представители на туристическия бранш се опитваме да дефинираме дали обстоятелствата и там са форсмажорни. До края на деня официално се очаква да се знае това”, обясни Ангелкова.

Официално на страницата на Министерството на външните работи се казва, че е препоръчително да не се пътува до Италия заради коронавируса, но все още не е обявено ниво пет за риск, каквото е обявено за Китай. По думите на Ангелкова туристическият бранш е изключително притеснен от създалата се ситуация. „Очаква се и спад в следващите месеци на изходящите туристи, но колко сериозен ще бъде той, към момента не може да се каже“, каза още министъра на туризма.

Италия е основен пазар за българските туристи. През 2019 г. 250 000 българи са посетили тази държава, стана ясно от данни на Ангелкова. Тя успокои, че всички българи, които са били в Италия по време на карнавала, вече са се прибрали. И уточни, че до края на месец юни има около 10 000 българи, които имат резервации за Италия. По думите й това са само организираните пътувания.

Източник/ци: http://onovini.eu/2

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!