Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Прокуратурата се самосезира за публикациите в испанските медии за пране на пари

.
Борислава Йовчева, която живее в къщата в Барселона

Прокуратурата на Република България се самосезира във връзка с изнесените на 21 февруари 2020 г. твърдения в статия на испанския вестник „Ел Периодико“ със заглавие: „Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България“. 

С цел изясняване на сочените данни за извършено престъпление от общ характер, по линия на механизма за международното правно сътрудничество, ще бъде поискана официална информация от испанските власти. 

В хода на проверката ще бъдат снети обяснения от всички посочени в статията лица, както и ще се изиска документация за осъществявани от тях предполагаеми сделки. 

В публикациите на "Ел Периодико" няма твърдения, че българският премиер притежава имот в Барселона.

Те съобщават, че полицията на Каталуня и Прокуратурата за борба с корупцията разследват дали премиерът на България е свързан с "международна схема за пране на пари". Местните власти проверяват хора, тяхната дейност и доходи, съдружниците им, за да установят дали съответстват на стандарта на живот и декларираното официално и съответно връзките им с Борисов.

Миналата седмица испанска медия огласи подробности за разследване на властите в Каталуня, свързано с пране на пари. В епицентъра на разследването е и българският премиер Бойко Борисов. Властите в чуждата държава потвърдиха за воденото от тях разследване, но не дадоха повече подробности, тъй като то все още не е приключило. Според данните в медията става въпрос за 5 млн. евро.

Във връзка с обвиненията Борисов потвори няколко пъти: "Нямам нито къща, нито някакъв бизнес в Испания. Казвал съм го сто пъти досега, казвам го отново. Не знам защо се замесва името ми". 

От кабинета на премиера заявиха, че министър-председателят Бойко Борисов ще съдейства по всякакъв начин на разследването.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/a

https://frognews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!