Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Горанов лъже за растежа, доказаха леви и десни икономисти

"На основата на сравнителен икономически анализ установихме, че митниците и Министерство на финансите умишлено са подали погрешна информация на НСИ и БНБ. В резултат на което, ГЕРБ лъжат с оповестения от тях икономически растеж. Икономическият растеж, г-н Горанов, г-н Борисов, няма да е между 3,5% и 3,7%, няма и да е в размер на свалените след това от Вас проценти 3,3-3,4, а ще е много по-малко и вие го знаете това. 4 млрд. лв. от вноса въобще ги няма. Реалният растеж е 0,9%, което ще рече, че България въобще не е в тройката на ЕС по растеж. България е на дъното по икономически растеж!“, заяви проф. Румен Гечев, депутат от БСП пред БНТ. Напомняме, че растеж под 1%, който се задържа повече от 3 поредни тримесечия е РЕЦЕСИЯ.

Скандалът е огромен, защото лъжата, която е лесно проследима и математически доказуема, означава, че нашите институции са подвели не само българите, но и Европейския съюз. Напомняме разкритото от 19 минути несъответствие в сметките на Горанов и по отношение излишък-дълг-фискален резерв, което миналата година също е над 4 млрд. лв.

Напомняме, че подобно фалшиво завишаване има и при отчитаните чуждестранни инвестиции, от които 2/3 през всяка от последните 5 години се дължат на една и съща фирма, регистрирана в офшорна зона в Карибско море.

Евгени Кънев, десен икономист и експерт, потвърди изнесеното от професор Гечев:

„Случайно мернах Румен Гечев по телевизията да обяснява, че вносът от Русия на суров петрол е изкуствено намален, т.е неотчетен в реален обем. И така се отчита фалшив икономически растеж.

Направих справка с НСИ и наистина виждам, че през 2019 г е отбелязан срив с 37% на вноса от Русия.

В абсолютна стойност това са около 2 .1 млрд. лв. По-малко, което значи, че с толкова е увеличен БВП ( надценка на растежа с около 2 процентни пункта).

Някой има ли обяснение за този срив, защото наистина със скриване на реалния внос може да се отчита по-висок растеж?“.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!