Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Стойте при Бойко! 730 българи под карантина в Италия! МВнР съветва да ограничим пътуванията до Италия заради случаите с коронавирус

730 българи под карантина в Италия

Над 730 българи и 50 000 италианци, живеещи в 11 италиански общини бяха изолирани от света заради коронавируса в Италия. Това реши на извънредно заседание в събота вечерта италианското правителство, което набеляза спешни мерки за пресичане на върлуващата зараза.

Италианските власти поставиха повече от 50 000 души под карантина в Северна Италия през уикенда, след като двама души починаха от коронавируса, а над 100 е установено, че са се заразили от болестта, най-големият брой в Европа, пише британският вестник "Таймс", цитиран от Агенция "Фокус".

Правителството се готвеше да разположи войски за налагане на забрана за движение в 10 малки градчета на юг от Милано, въпреки че има случаи и в големите градове, включително Милано, Торино и Падуа. Футболни мачове от Серия А бяха отложени, както и училищните екскурзии и университетските лекции в засегнатите райони на регионите Ломбардия и Венето.

Първата италианска жертва на коронавирус е идентифицирана като 78-годишния Адриано Тревисан, бивш строител от Во Евганео, град в област Венето с 3 300 души население. Тревисан е починал в петък в болница в Скиавония, където той се лекуваше от пневмония в продължение на пет дни.

Пациентите и персоналът първоначално бяха затворени в модерната болница, която отвори врати през 2014 г., но властите заявиха, че тя вече не е безопасна за употреба и постепенно ще бъде затворена. Отоплени палатки, осигурени от департамента за гражданска защита, бяха поставени до основната сграда.

Втората жертва, 77-годишната Джована Карминати, почина в дома си в град Касалпустерленго, също в петък. Тя беше посетила отделението за спешни случаи и спешното отделение на болницата в Кодоньо, за което се смята, че е в центъра на множество инфекции и където се съобщава, че лекар и медицинска сестра са се заразили от заболяването.

Както в случая със Скиавония, болницата беше поставена под карантина и други служители не са влезли в помещенията, за да сменят колегите си.

Длъжностни лица са проследили произхода на огнището на Кодоньо до 38-годишен мъж, който работи за „Униливър“ в близкия град Лоди. Смятало се е, че се е заразил с вируса, след като е вечерял с мъж, който се е завърнал от Китай през януари. Оттогава „Пациент 0“ е тестван отрицателно за коронавируса, като здравните власти все още не могат да открият мястото, където е започнало вторичното заразяване в Италия.

Преди да се развие болестта, мъжът е пробягал полумаратон, играл е във футболен мач, срещал се е с приятели на вечеря в заведение и е бил на работа със 160 колеги.

Кодоньо стана първият град, затворен в събота, населението му от 15 000 си остана в къщи, влаковете вече не спират на гарата а маските бързо са се разпродали в местните аптеки.

Ломбардия и Венето представляват индустриалния център на Италия, който отговаря за 30 процента от промишлената й продукция и 40 процента от износа. Правителството обяви спешна финансова подкрепа за работници, блокирани у дома от вируса, като очерта редица мерки в края на еднодневната кризисна среща в събота.

„Конагиозността (способността да заразява) на този вирус е много силна и той е доста вирулентен (лесно се прихваща)“, казва Джулио Галера, ръководител на здравеопазването в Ломбардия.

Има и по-обнадеждаващи новини от Рим, където китайска двойка се възстановява от болестта в болницата „Спаланцани“ и 29-годишен италиански изследовател, който се е заразил с вируса в Китай, но е развил само незначителни симптоми, е бил изписан от същата болница вчера.

МВнР съветва да ограничим пътуванията до Италия заради случаите с коронавирус

Във връзка с разпространението на новия коронавирус "Ковид-19" (COVID-19) в Италия и по-специално Северна Италия препоръчваме на българските граждани, които пребивават или пътуват в Италия, да пътуват само в краен случай в районите, където е установена зараза. Това съобщиха от Министерството на външните работи.

Препоръчваме също така на сънародниците ни да се въздържат от посещение на публични мероприятия, да избягват места със струпване на много хора, както и да спазват мерки за безопасност като носене на предпазна медицинска маска, поддържане на лична хигиена и да се избягва пряк контакт с непознати.

В същото време, взимайки предвид актуалната ситуация с развитието на епидемията на коронавирус 2019-nCoV, Министерството на външните работи на България повиши индекса на риска при пътуване до Китай до най-високото Ниво 5: Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната.

Няма данни за заразени с коронавивуса "Ковид-19" (COVID-19) български граждани в Китай и в Италия.

В посолството ни в Рим и в Генералното ни консулство в Милано не са получавани сигнали за заболели българи или сигнали от наши сънародници за съдействие във връзка с ограниченията в рамките на карантината в някои градове. На спешния телефон на Генералното ни консулство в Милано са постъпили две обаждания от наши сънародници с молба за препоръки.

По информация на италианските власти броят на заразените в Италия от новия коронавирус към момента е 132 души като 26 от тях са на интензивно лечение. Регистрирани са нови случаи в населени места, където до този момент нямаше признаци на зараза като град Монца, Сесто Сан Джовани, селцето Валтелина (община Сондрио, Ломбардия). Има нови случаи и в Торино.

Посолството ни в Рим и ГК Милано са в готовност да оказват съдействие на сънародниците ни при необходимост. Българските граждани могат да се свържат с:

- посолството ни в Рим на телефони +39 06 322 46 40; +39 06 322 46 43. Телефони на посолството в извънработно време: + 39 06 322 46 40; + 39 06 322 46 43.

- Генерално консулство в Милано: +39 02 849 429 02. Телефон на генералното консулство в извънработно време: +39 33 37 826 043.

Източник: dnes.dir.bg

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://glasove.com/

https://lupa.bg/news/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!