Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Зарази от Китай: Поведението на производителите - пример за спад на нравствеността в Китай

He Qinglian, Huaxia Dianzi Bao

„От Китай до Панама, диря от отровно лекарство”, бе озаглавена статия в „Ню Йорк Таймс”, според която токсичен сироп от Китай причинил смъртта на 300 души. След публикуването на статията дискусиите и репортажите за произведени в Китай отровни храни и опасни продукти продължиха да растат. През април поредица репортажи от Европа, Северна Америка и Азия съобщиха, че внесени от Китай храни (включително и тези за домашни любимци) и други продукти не отговарят на нормите за безопасност и биха могли да крият сериозни рискове за здравето.

В годишния доклад на Европейската комисия по безопасност на хранителните продукти за 2007 г. (2007 Annual European Food Safety Authority Report), 924 продукта на пазара на ЕС са категоризирани като опасни, като 440 от тях са произведени в Китай.   

Междувременно Американското управление по храните и лекарствата (U.S. Food and Drug Administration) съобщи, че е открит меламин в оризов протеинов концентрат от Китай. Този вид концентрат се използва в САЩ за производството на храни за домашни любимци; впоследствие бе установено, че този оризов протеин предизвиква бъбречна недостатъчност при котки и кучета.

На 19 април малоазийският „Ню Стрейтс Таймс Прес” (New Straits Times Press) публикува статия, озаглавена „Тревожен сигнал за внасяни от Китай храни”, в която се изтъква, че внесената китайска храна представлява опасност не само за домашните любимци, но и за хората.  

Така например, за да изглеждат жълтъците по-пресни някои фермери в Китай инжектират в яйцата индустриална боя, за която има съмнения че причинява рак. Фермери инжектират химикали и в мангото, за да узрее по-бързо, както и в ягодите и ябълките, за да ги направят по-червени; рибарите използват малахитово зелено (предполагаем канцероген), за да направят сладководната риба да изглежда по-прясна.   

Тези похвати не са изобретения на фермерите, а са известни като „технически напътствия”, предлагани от „биохимични” експерти, на които са били платени огромни суми. Гореспоменатите новини не са новост за китайците. Подобни репортажи се появяват често в китайските медии от средата на 90-те години. И за много китайци е известно, че занимаващите се със земеделие и рибовъдство фермери отглеждат отделно продуктите за собствено ползване и не биха консумирали предназначената за пазара продукция. В днешно време подобно поведение на тровене на сънародниците си дори вече не се прикрива; то се експортира в световен мащаб.     

Продуктите на една държава са носители на стандартите на нейния производствен процес, както и на много други социални и културни фактори. Цените на различните стоки например служат за мерило на работната сила, на трудовите възнаграждения и на системата за социални грижи в една държава. Качеството на продукцията е отражение на търговския престиж и нравствени ценности на държавата, както и на нейната инфраструктура.

Така, когато селяните разделят хранителните продукти на едни за собствена консумация и други за продан, те се отказват от своята професионална етика и от всякакво морално доверие към производителя. Освен това, от тях не се иска да поемат отговорност за последствията от продажбата на вредни хранителни стоки. Китайското общество днес не разполага с никакви регулаторни механизми за търсене на отговорност или наказване на извършителите на безскрупулни действия. Не съществуват дори най-елементарни способи да се упражнява някаква правна етика. В резултат на което общественият ред е руина, а нравствеността се влошава с бързи темпове.   

Затова е необходимо в страната да се установи фундаментален ред на две нива: в основната система, към която принадлежат политическата и правната системи; и в нравствената система, включваща етиката на правителствените служители и на работещите в сферите на различните професии. Първото ниво включва задължителния надзор, тя е системата, изграждаща доверието и доброто име. Второто ниво формира механизма за саморегулация, нравствеността, която се поддържа от всеки и срещу всички.      

Ако системата не е функционална, за обществения ред може да се каже, че се е разрушил. Когато големи количества отровни хранителни и лекарствени продукти се продават на други държави, това е индикатор, че в системата на управление и в цялостния морал на хората в рамките на тази система има сериозни пропуски по няколко ключови показателя.   

Първо: загубата на доверие към нацията. Китай е член на Световната търговска организация едва от няколко години, но вече бе критикуван строго за многобройните му нарушения на закона за интелектуална собственост. Сега дойдоха и проблемите с отровните храни и лекарствени препарати, нанасящи сериозни щети върху репутацията на Китай като нация.    

Второ: унищожаване на националните взаимоотношения между правителство и поданици. Производителите не се интересуват нито от интереса на държавата като цяло, нито от дългосрочния аспект на своя собствен интерес.  

И трето: пълна липса на етика в гражданското общество. Производителите вземат пред вид единствено краткосрочните си приходи, и не се интересуват от безопасността и риска за живот на останалите.    

Упадъкът в нравствеността доведе до пълен срив на обществения ред, изграден върху заимствани система и етика. Престъпникът вече не се държи отговорен за престъпленията му. В резултат на което висшата класа на обществото се състои от елитни измамници (някои използват термини като „корумпирани държавници”, „спекуланти” и „интелектуални мошеници” при обобщаване на трите елитарни групи на Китай – политическа, икономическа и интелектуална), а нисшите слоеве на обществото се състоят от граждански измамници.

Ако тази тенденция продължи, китайският народ ще се сблъска с неизбежните последствия от по-нататъшното влошаване на околната среда. Поради което и заразената храна не се свежда до произведеното от 10-те процента силно замърсени обработваеми земи; от гледна точка на екологична безопасност потенциалните рискове афектират цялостната хранителна верига.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!