Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Открита Конференция по човешките права в Китай

Xi Li, Epoch Times

КИТАЙ – Възмутени китайски граждани проведоха Конференция по човешките права в Ухан. Целта на конференцията бе да се разобличат лъжите на китайския комунистически режим и да се осъди незаконното събаряне от тях на жилищни сгради. Конференцията се смята за първата открита конференция по човешките права, някога провеждана в Китай.

Протестни плакати изпълниха улица „Хуалоу” в град Ухан (Hualou, Wuhan City), по време на организираната на открито от активиста Ю Джънгу (Yu Zhenghu) Конференция по човешките права на 20 май 2007 г.. Плакатите изобразяваха гнева на китайските граждани към гангстерската тактика на местния режим да наема главорези, които да извеждат насилствено гражданите от домовете им, така че градската управа да може да ги разруши и да продаде земята със значителна печалба.  

Конфликтът между обитателите и корумпирания местен режим назрява от дълго време. Кметът на гр. Ухан заговорничи с бизнесмени и разрушава нелегално домовете на живущите на ул. ”Хуалоу”, изземвайки земята им без никаква или минимална компенсация. Впоследствие тамошните обитатели не са в състояние да си позволят закупуването на ново жилище с евентуалната оскъдна компенсация, предложена им от правителството. Преди да са имали някаква възможност да си намерят нов дом, местната управа издава краен срок, неподлежащ на преговори, в който те да напуснат домовете си. 

Постоянно растящото напрежение се подклажда и от още по-безобразните действия на местните власти. Наскоро градската управа нае група злодеи с тояги, ножове и стоманени каски, които да вилнеят из квартала, чупейки прозорци и къртейки врати, за да „насърчат” жителите да се изнесат.

Друга тема, повдигната на конференцията, бе нелегалният арест на Чън Шънжи (Chen Shunji). През 2006 г. Чън заснел на видео ставаща брутална сцена, в която полицейски служител пребива възрастна жена пред градската зала на Ухан. Въоръженият полицай нанася многократно удари на невъоръжената жена, след което я повдига и хвърля на земята. Местните власти изискали от Чън да им предаде видео касетата и след като им отказал, те го арестували. 

Чън е задържан вече над шест месеца без заведено делото, без присъда и без доказателства. Баща му е обжалвал в Бюрото по обществена сигурност на гр. Ухан, но до ден днешен не е получил никакъв отговор.

Присъстващи на конференцията решиха да отидат в Бюрото по обществена сигурност на гр. Ухан, за да настояват за освобождаването на Чън. Очаква се голяма демонстрация.

Превод Цвета Петкова

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!