И изпелите Божков с десетки млн. лв. „спестени“ от такси, защо не ги погват поне от НАП?

Капитал разкри, че и обвинителите на Божков – неговите съдружници в Еврофутбол семейство Найденови, известни още като Цеките, са се възползвали от схемата и най-вероятно са спестили на фирми с тяхно участие десетки милиони лева такси към хазната дори само за последните 2 г., като също са подавали и нечетливи отчети.А всичко това някак си не е било забелязано от Комисията по хазарта, особено от нейния дългогодишен член Васил Панов, който по съвместителство е и директор Контрол в НАП. Нито от шефа му в ДКХ – зам.-началник на НАП, всичките вкупом подчинени на финансовия министър Горанов. Общото между Найденови и висшите данъчни е, че кой знае защо, макар и вътре в играта, ощетила хазната с огромни пари, те остават недокоснати и от НАП, и от прокуратурата, защо ли?

„Проблемът с тезата на Найденови е, че заобикаляне на закона в търсене на по-изгодно облагане е прилагал и Еврофутбол. А това е не само дружество, в което те са съдружници с Божков, а Боян Найденов е управител до юли 2019 г. Като такъв той се е подписал под отчета, според който дружеството се облага изцяло по реда на онлайн залозите, където таксата е 100 хил. лв. плюс 20 на сто върху печалбата. В нормалните букмейкърски пунктове – 847 на брой, не 1 или 2, обаче залозите би трябвало да се облагат с 15% върху брутната сума, която е чувствително по-голяма. Тази измама продължава с години, но едва сега ДКХ е съставил актове  именно за недекларирани такси по Закона за хазарта“, пише Капитал.

Няма как да мине обяснението, че Боян Найденов като управител е бил отговорен единствено за маркетинга, рекламирането на игрите и букмейкърската мрежа, понеже не прави ресорна разлика между управителите. Още повече – при информация за незаконни практики законът задължава да се сигнализират правоохранителните органи. Той го прави едва месеци, след като е отстранен през лятото на 2019 г.

Финансовите отчети на компанията, които той е подписвал, а значи е поел отговорността за тях, са публикувани с умишлено заличени и нечетливи данни. „Така ако при Национална лотария проблемът беше двусмислие в чл.30 ал. 3, то при Еврофутбол вероятно става въпрос за прикриване на класическа офлайн букмейкърска дейност в 847 пункта за залагания (облагана с 15% от сумата на залозите) с онлайн ставката“, припомня Капитал.

Изплатените печалби са общо 407.7 млн. лв., така реално базата за облагане пада до 114.9 млн. лв. а платената такса на ДКХ е точно 20% от нея 22.8 млн. лв. Без разбивка каква част от залозите идва онлайн, не може да се каже каква част от таксата е спестена. За 2017 и 2018 г. общо Еврофутбол е превело на комисията 45.7 млн. лв., а ако целият й бизнес се облагаше с 15% върху залозите, сумата трябваше да е над 150 млн. лв. Над 100 милиона разлика в ущърб на данъкоплатците!

"Любопитният момент е, че отчетът на Еврофутбол е подписан от тримата управители на дружеството, които към момента на заверката му са са Николаос Арсенопулос, Руди Вачкова и... Боян Найденов. Той е сменен през лятото на 2019 г. насред вече разразилия се разрив между Найденови и Божков, като на негово място е вписан Александър Тумпаров, който също беше обвинен като част от твърдяната от прокуратурата престъпна група на Божков. Найденов обаче – не", пише Капитал. Защо ли, след като години наред е поемал отговорност за практиката и е получавал щедро възнаграждение за това?

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...