Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дефицит на евро в чейнджовете!
Красимир Ангарски: Не обръщайте левовете в евро! Не знам за какво куфарче говори Ханке!

Снимка:  Николай Хаджигенов

Дефицит на евро има в чейндж-бюрата дори в центъра на София през последните дни, покрай решението на властта да отпише от закона фиксирания курс на лева и то „през задния вход“, без обществено обсъждане, което е задължително според действащата в страната нормативна уредба.
Както е видно от кадъра, който запечата за архивите известният адвокат Николай Хаджигенов, опашка пред БНБ, каквато не е имало поне от 24 години, а това предполага, че голям наплив е заел самия салон на централната банка, показва има ли доверие към последните действия на финансовия министър Горанов и гуверньора на държавния трезор. Димитър Радев беше заместник – министър на финансите при хиперинфлацията и незапомнената девалвация на лева при Виденов. За това и за приключенията му като мисионер на МВФ в страни, които придобиха удивителни финансови проблеми след съветите му, още преди неговия избор 19 минути надлежно информира обществото. Напомняме признанието на шефката на Бюджетната комисия в парламента МенТа Стоянова, че Радев и Горанов не са успели да защитят лева при преговорите с Еврогрупата и Дания за евентуалното ни влизане в чакалнята на Еврозоната – ERM II, където се предвижда до 15% обезценка на националната валута –реално обедняване на гражданите.

Междувременно България е единствената страна, която не е обявила, за разлика от всички други членове на Европейския съюз за какво ще се бори при разпледелението на новия 7-годишен бюджет на Общността, който ще се разпределя от четвъртък до неделя в Брюксел. Както писахме, поради напускането на Великобритания и намаляването на вноските на най-богатите държави: Дания, Швеция, Нидерландия и Австрия, еврофондовете, включително образователните и научните в ресора на бг еврокомисаря Габриел,както и земеделските субсидии ще бъдат сериозно орязани. На тези пари от ЕС се крепим вече 11 години, но те ще бъдат намалени  

Красимир Ангарски: Не обръщайте левовете в евро! Не знам за какво куфарче говори Ханке!

Не обръщайте левовете в евро, освен ако не пътувате в чужбина!

Този призив отправи към българите финансистът Красимир Ангарски, бивш икономически съветник на президента Петър Стоянов, а след това и финансов министър в назначеното от него служебно правителство, и който е част от групата, която преди 23 години въвежда в България валутния борд. 

Ангарски остро реагира на интервюто на Стив Ханке пред БТВ в предаването "120 минути" в неделя, когато финансистът разкри, че като съветник на президента Петър Стоянов му предоставил куфарче с документи за корупция у нас, но не уточни кога точно е станало това. 

"Не знам за такова куфарче, за което говореше Стив Ханке в интервюто си, за първи път чувам за него. Аз пък нося в студиото едно друго куфарче с всичи свои документи, с които сме разработвали борда. Той защо не извади такова? Тогава бях икономически съветник на президента Петър Стоянов и като такъв той щеше да ми предостави това куфарче, за което твърди Ханке", заяви ядосано Ангарски. 

Той посочи, че Ханке е искал да въведе изключително строг валутен борд, при който България фактически да се откаже от своя валутен суверенитет - БНБ да бъде затворена, а чужденец да застане начело на Валутния борд 

"Ролята на Стив Ханке в налагането на валутния борд в България не беше малка, но със съвети помагаше и Джефри Сакс, който казваше, че проблем ще ни е после излизането от борда. Двамата имат роля за постигането на консенсус да борда, но първоначално искаха чужденец да застане начело на борда. Започнаха тежки преговори, в които работих с голям брой консултанти, но най-много ми помогна Емил Хърсев, разкри Ангарски. 

"Запазихме БНБ, а и не чужденец оглави борда.  Ханке искаше да се вържем към долара, смяташе, че еврото ще се провали. Ние ползвахме съветите не само на икономистът Стив Ханке, а и на други световноизвестни икономисти преди да въведем валутния борд в България. Тогава бяхме предупредени, че излизането от валутния борд ще бъде проблем за нас". Това разказа вицепремиерът в служебното правителство на Стефан Софиянски Красимир Ангарски, който ръководи експертната група при въвеждането на валутния борд в България, в предаването „Лице в лице“ по БТВ. 

Искам да напомня нещо много важно - по онова време нямаше парламент, нито редовно правителство - имаше само служебен кабинет, назначен от президента, който се допитваше до него за всичко, разказа Ангарски и подчерта, че заради високия си рейтинг след политическата криза на 4 февруари 1997 г. Петър Стоянов е можел да прокара всякакво политическо решение в този момент.

По думите му е имало предложение от европейските икономисти да се закрие БНБ, защото икономиката ни е била фалирала, и не сме имали добри експерти. „След тежки преговори бе решено да се запази БНБ, която вероятно е щяла да бъде борса. Постигнахме съгласие да не бъдем протекторат на друга голяма европейска банка“, спомни си той.

"Когато се срещахме с шефа на Световната банка Улферсън, както и с Камдесю - президент на МВФ, и двамата казваха едно и също: В България няма политически гарант за въвеждане на валутен борд и за отпускане на заем, от който имахме крещяща нужда, единственият гарант е вашият президент, който има 5-годишен мандат и безпрецедентно одобрение сред народа. Точно тогава Стоянов ме назначи с единствената цел да отговарям за въвеждането на валутния борд иот първия до последния момент съм се занимавал с това", върна назад лентата Ангарски. 

„Стив Ханке ни призоваваше да обвържем лева към долара. Не го послушахме и спечелихме“, каза финансистът. Той отрече да е имало куфарче с доказателства за корупция по време на приватизацията. "Петър Стоянов не ми е споделял и не ми е възлагал проверки", категоричен бе той.

„Нашият борд е успешен заради реформите, които предприехме. Ние бяхме една фалирала държава след управлението на Жан Виденов. Тогава започнахме преговорите за влизане в ЕС“, подчерта българският баща на валутния борд.

„Президентът Петър Стоянов, като фигура с голямо електорално доверие, събра политическите сили в страната, за да подпишат споразумението, с което да се начертае евроатлантическия ни път“, стана ясно от думите му.

Ангарски определи като вярно казаното от Борисов, че няма държава, въвела еврото, която да не е по-добре от нас и опасенията му, че 10-те милиарда резерв, ще заминат при друго управление.

„Пълен консенсус за пътят на страната ни бе постигнат още навремето. Всички политически сили се подписаха за влизането на еврозоната. Еврото го въведохме още тогава. Левовете са една чекова книжка за евро. Това, което сме загубили, сме го загубили до сега. Вече трябва да започнем да берем плодовете от валутния борд“, обясни финансистът. И попита: „Трябва ли да се откажем сега от всичко постигнато за 22 години?“.

Според Ангарски, няма да има рязко обезценяване на лева след влизането ни в чакалнята на еврозоната. „Нали и сега фирмите работят с клиенти от Европа. От смяната на лева в евро ще спечели бизнесът“, каза още българският баща на валутния борд.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg/

http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!