Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Международен призив за бойкот на Олимпиада 2008

Евентуален бойкот: международният адвокат по човешките права Дейвид Матас, бившият канадски държавен секретар по въпросите на Азиатско-тихоокеанския регион Дейвид Килгор и Коалицията за разследване преследването на Фалун Гонг призовават към международен бойкот на Олимпиадата Пекин 2008, ако Китай не подобри положението си с човешките права до 8-и август, 2007. (Guang Niu/Getty Images)

By Sarah Matheson, Epoch Times- Австралия

‘Геноцид и Олимпиада в Китай са несъвместими’, се казва в призива за международен бойкот на Олимпиадата на 8-ми август т.г., ако Китай не подобри положението си с човешките права. Призивът е отправен от адвокатите Дейвид Матас и Дейвид Килгор, които издадоха наскоро два доклада за търговия с органи в Китай, заключващи, че съществува държавно-оркестрирана кампания на геноцид за изземане органи от последователи на Фалун Гонг.

Международния адвокат по човешките права Дейвид Матас и бившият канадски държавен секретар по въпросите на Азиатско-тихоокеанския регион Дейвид Килгор казаха в съвместно изявление, че скорошни доклади на Комисията по човешките права към ООН (United Nations Human Rights Commission - UNHRC) и Амнести интернешънъл (Аmnesty International) "ясно показват" влошаване на състоянието с човешките права в Китай, което е в разрез с поставените от Международния олимпийски комитет през 2001 г. условия за подобряване на човешките права там, когато домакинството за Олимпиада 2008 беше дадено на Китай.    

Матас, Килгор и Коалицията за разследване преследването на Фалун Гонг (CIPFG) ще призоват към бойкот, ако китайският режим не престане своето преследване на медитативната практика Фалун Гонг и нейните поддръжници – в това число задържаните от правителството китайски адвокати по човешките права Гао Джишенг (Gao Zhisheng) и Ли Хонг (Li Hong) – и не позволи независимо международно разследване относно обвиненията за държавно-оркестрирано изземане на органи в Китай.

Френският кандидат-президент Francois Bayrou подкрепи тази инициатива и също така призова към бойкот.

Олимпиадата засилва нарушаването на човешките права в Китай

Последната оценка на Аmnesty International за прогреса на Китай към обещаното подобрение на човешките права преди Олимпиадата сочи, че противно на очакванията, грандиозното спортно събитие изглежда да "действа като катализатор за увеличаване на задържанията без съд и присъда".

"Ако китайските власти и Международният олимпийски комитет (IOC) са сериозни относно това, Олимпиадата да има „траен положителен ефект” за Китай, те трябва да са загрижени, че игрите се използват като предлог за задълбочаване и разширяване формите на задържания, които от дълги години са в дневния ред за реформи на Китай”, каза Катрин Бабер (Catherine Baber), заместник-директор за Азиатско-тихоокеанския регион на Аmnesty International.

"Международният олимпийски комитет не може да желае една Олимпиада, носеща петното на погазени човешки права – независимо дали става дума за насила изгонени от домовете им семейства с цел предоставяне площи за спортни арени, или за растящия брой мирни активисти, държани под „домашен арест” за да не им се позволи да привлекат вниманието към нарушаването на човешките права.”, каза Бабер.

Amnesty international е изпратила копия с последната си информация до китайското правителство и до Международния олимпийски комитет, отбелязвайки, че тези въпроси са директно свързани с домакинстването на Олимпиадата от Пекин, и че те са ключови принципи на Олимпийската харта, като принципът за „опазване на човешкото достойнство”.

Доклад на Специалния инспектор по изтезанията към ООН

Специалният инспектор по изтезанията към ООН Манфред Новак (Manfred Nowak) е изпратил също писма до китайския режим, в които излага загриженост относно тяхното нарушаване на човешките права.  

ООН иска обяснение от китайските власти за нелегалното задържане на адвокати по човешките права и за обвиненията относно събиране на органи от практикуващи Фалун Гонг.

"Освен това, оповестените кратки периоди на изчакване и рекламираните идеално съвместими органи предполагат съществуването на компютърна система за координиране на необходимите с наличните органи, както и на живи донори.

Според твърденията, разликата между наличните органи и количеството идентифицируеми източници се обяснява с органите, събирани от практикуващи Фалун Гонг, а увеличаването на трансплантационните операции от 2000 г. насам съвпада и има връзка с началото на преследването на тези хора. ", докладва Новак в своето резюме от 20-и март 2007 г..

Китайската комунистическа партия отговори на ООН с отричане на всички обвинения.

Реакцията на Олимпийския комитет в Нова Зеландия

Президентът на Олимпийския комитет в Нова Зеландия (NZOC) Ион Едгар (Eion Edgar) заяви, че независимо от проблемите с човешките права в Китай, Нова Зеландия няма да бойкотира Олимпиадата в Пекин:

"Няма начин Нова Зеландия да не отиде на игрите в Пекин. Ние имаме голямо желание нашите отбори да участват там.".

Той каза, че атлетите са работили много здраво, за да се подготвят за игрите и през август заминават на подготовка в Пекин.

"Доста време и пари са хвърлени вече, а и още ще се хвърлят."   

NZOC е получил много писма от загрижени граждани относно нарушаването на човешките права в Китай.

Г-н Eдгар каза, че подобно е било положението преди Олимпиадата в Москва през 1980 г., когато правителството оказало силен натиск върху атлетите за бойкотиране на игрите. Това накарало Нова Зеландия да се състезава с "много редуцирани отбори".

"Новозеландците се гордеят много със своето представяне на Олимпийските игри – и така  трябва да бъде.", допълни той.

Генералният секретар на NZOC Бари Мейстър (Barry Maister) каза, че министерството на външните работи и търговията (на Нова Зеландия) ги посъветвало да не коментират по въпроса за обвиненията за събиране на органи в Китай.

Реакцията на правителството на Нова Зеландия

Уинстън Питърс (Winston Peters), говорител на министъра на външните работи и търговията, съобщи, че правителството на Нова Зеландия няма да подкрепи някакви призиви за бойкотиране на Олимпиадата.

"Но Нова Зеландия никога не е стояла настрана от повдигане на въпросите за човешките права в Китай и ще продължаваме да го правим в подходящото за това време.", каза той.

Относно човешките права, Китай има склонността да поддържа едно "общо становище", при което човешките права се приравняват с по-доброто състояние на някои хора, отбеляза г-н Питърс.  

Но правителството на Нова Зеландия продължава да настоява за "повече западни идеи относно човешките права" в Китай, като свободата за словото, допълни той.

Говорителят на външните работи към Зелената партия Кийт Лок (Keith Locke) заяви, че на този етап Зелената партия няма да настоява за бойкот:

"Естествено, ние сме ужасени от нарушаването на човешки права в Китай, включително от  широкомащабното преследване на Фалун Гонг.".

Г-н Лок каза, че вижда предимствата и недостатъците на един бойкот, но че не е сигурен дали международният натиск ще се окаже достатъчен за китайския режим да прекрати своите нарушения на човешките права.

"В момента аз мога да видя известна полза от това, да се използва публичността на Китай преди Олимпиадата, както и нарастващото там присъствие на световните медии, за да се упражни натиск върху Китай.", каза той, добавяйки, че е възможно да има още повече протести, когато камерите на цял свят ще са в Китай за Олимпиадата:

"Разбира се, трябва да се вземе пред вид и проблемът, че преди още световните медии да пристигнат за Олимпиадата, Китай може да засили още повече репресиите срещу Фалун Гонг и други организации.".   

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!