Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайски министър даден под съд в САЩ

Wui Ruirui, The Epoch Tims - Вашингтон

ВАШИНГТОН – На 25 май по време на официално пътуване до Вашингтон, на китайския министър на информационната промишленост му бе връчена призовка за съд, във връзка с негови действия относно нарушаване на човешките права.

Китайският министър на информационната промишленост Уанг Судонг (Wang Xudong) придружаваше китайската вицепремиерка У И (Wu Yi) по време на нейното официално посещение във Вашингтон (САЩ), когато му бе дадена призовка за съда от представител на ищците, последователи на медитативната практика Фалун Гонг, преследвани от китайския режим.

Протест на Фалун Гонг във Вашингтон във връзка с посещението на китайския министър на информационната промишленост Уанг Судонг (Wang Xudong). Бивш партиен секретар на провинция Хебей, отличил се в усърдието си на прокарване политиката на ККП за унищожаване медитативната практика Фалун Гонг, сегашният министър на информационната промишленост продължава работата си в тази насока, използвайки  телекомуникационни технологии, като телефонни подслушвания и записване на разговори, засичане на мобилни телефони обаждания, контролиране на Интернет, и др.. Пострадали от неговите действия практикуващи Фалун Гонг завеждат втори съдебен процес срещу него в САЩ. 24 май 2007 г., Вашингтон. (Lisa Fan/Epoch Times)]

Според свидетел, около 8 часа сутринта в петък китайски делегати се събрали във фоайето на хотел Ritz-Carlton в Арлингтън (Arlington), близо до Пентагона. За делегатите пред хотела чакали лимузина и автобус. Сред групата се отличавали няколко добре закръглени личности, заобиколени от своите китайски телохранители и служители на американските тайни служби.    

Неочаквано към групата се приближил човек и назовал името на Уанг Судонг. Делегат от заобиколената група се обърнал към него. Човекът поставил пред краката на един от американските агенти плик с писмо и казал, че това е юридически документ.     

Агентът вдигнал документа и го подал на Уанг Судонг. Но Уанг отказал да го вземе и се опитал да го върне на агента. Агентът не го приел и го побутнал обратно към Уанг.

Според свидетеля, Уанг изглеждал изплашен и смутен.

Уанг е бил съден и преди по юрисдикцията на Акта за закононарушения срещу чужденци (Alien Tort Claim Act) и Акта за защита на жертви от изтезания (Torture Victims Protection Act), когато през 2004г. посетил третата Среща на високо равнище в Чикаго между Китай и САЩ по въпросите на телекомуникациите.    

При сегашното си посещение в САЩ, името на Уанг Судонг не е било обявено предварително като един от придружаващите У И делегати, най-вероятно в опит да се избегне един нов съдебен процес.   

Адвокатката на преследвани от китайския режим практикуващи Фалун Гонг – Тери Марш – каза, че са завели дело срещу Уанг във връзка с неговите значителни нарушения на човешките права като партиен секретар в провинция Хебей между юни 2000 г. и ноември 2002 г..

Според Марш нейните клиенти смятат, че е много важно да се предприемат легални действия срещу Уанг Судонг, тъй като при взаимоотношенията си с чужди държавници правителството на САЩ не обръща достатъчно внимание на тяхното отношение към нарушаването на човешките права.

Според официални данни от Китай Уанг Судонг заема поста партиен секретар на провинция Хебей от юни 2000 г. (най-високият пост в китайска провинция). А от 17 март 2003 г. той става министър на информационната промишленост в Китай.

Практикуващи Фалун Гонг идентифицират  Уанг Судонг като един от основните заподозрени в преследването на Фалун Гонг. Докато Уанг заема поста Секретар на ККП в Хебей, тя става една от провинциите с най-интензивно преследване на последователите на Фалун Гонг.

Впоследствие Уанг става министър на информационната промишленост, но продължава да упражнява натиск за прокарване политиката на ККП в преследването на Фалун Гонг, като за осъществяването на тази политика сега той използва телекомуникационни  технологии, като телефонни подслушвания и записване на разговори, засичане на мобилни телефони обаждания, контролиране на Интернет, и др..

Действията на неговото министерство довежда до задържането и избиването на значително количество привърженици на Фалун Гонг.

Междувременно министерството работи активно и по въпроса за блокиране изтичането на всякаква информация както в Китай, така и в чужбина, свързана с преследването на Фалун Гонг.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!