Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Още ГЕРБ: Загубите при водата поравно между съседите! Идва с таксата “Водомер”

Водомер

Собственици на необитаеми жилища ще бъдат ощетени.

Разликата при водата между отчетите на общия и индивидуалните водомери да се разделя между съседите в етажната собственост.
Идеята е обсъждана в работна група в регионалното министерство, с идеята за такса на всеки индивидуален водомер, съобщи ресорният министър Петя Аврамова по време на парламентарния контрол.

Разпределението е възможно, ако потребителите са осигурили достъп за ранен отчет през последната година и измервателните им уреди са изрядни.

Срещу предложението на ведомството е имало възражени тъй като ще бъдат ощетени собствениците на необитаемите имоти. Друго предложение е етажната собственост на общо събрание да може да вземе решение как да разпределя разликите, но водомерите отново трябва да бъдат изрядни, каза Аврамова. В момента според наредбата за условията и реда за присъединяване на потребители и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи, изразходваното количество вода се разпределя между потребителите в етажната собственост след отчитане на индивидуалните и общия водомер, като в разпределението се включват разходите на сградата и загубите. Разликата в отчетите на главния водомер и уредите в отделните имоти се разделя пропорционално спрямо консумацията на отделните жилища.

В парламента регионалният министър коментира, че проектът на Закон за водоснабдяване и канализация ще бъде представен за обществено обсъждане в срок до 15 май тази година и след приемането на му ще бъде направен анализ на поднормативната уредба, свързана с него, като ще бъдат предприети съответните действия за изменение, допълнение или създаване на нови подзаконови актове, включително и наредбата за водоснабдителните и канализационните системи.

Петя Аврамова припомни, че миналата година са били приети промени в наредбата, насочени към оптимизиране на част от процесите на инвестиционното проектиране и намаляване на административната и финансова тежест

Създадена е изрична уредба възложителите да разполагат с механизъм за заявяване получаването на необходимите за инвестиционен проект изходни данни и условия за присъединяване от експлоатационните дружества, едновременно с искането за издаване на визата за проектиране.

След последните промени има възможност отчитането на общия водомер да се извършва в присъствието на домоуправителя. „С приемането на новия закон и промените в наредбата трябва да се намерят механизми за решаване и на наболелия в общественото пространство проблем с разпределението на водата, която се отчита от общия водомер в сградата“, допълни министърът.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://www.informiran.net/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!