Н. Василев: Който не иска еврозоната, е късоглед. Ако има референдум, вотът за еврото ще победи (Защото е важно Кой брои?)

никичbig_1409

Смятам, че България е готова икономически и валутно за влизане в еврозоната още преди 10 години, заяви бившият министър Никлой Василев по Фокус.

„Нямало е след 2009 година никакви икономически или валутни причини България да не може да влезе в еврозоната. Имаме валутен борд от 23 години и то най-дългият валутен борд в историята на Европа. Нямаме  проблем с инфлацията,  имаме добра бюджетна политика с много излишъци през голяма част от тези 20 години. След комуникационния гаф с валутния курс смятам, че всички вече се убедиха, че няма да се променя валутният курс.  България ще влезе с него в еврозоната“, каза Василев и добави:

„Средната заплата за последните 4 години в България е нараснала с над 40%. Това е много рязък скок на доходите, който ще продължава и следващите години. Тъй като още сме най-евтината държава в Европейския съюз, ако искаме доходите да растат, трябва да приемем, че цените на някои а услуги от местен характер трябва да растат.

Става дума за таксиметрови услуги, за фризьорски услуги. В същото време много други стоки заради влизането ни в еврозоната ще поевтинеят заради липсата на риск от промяна на валутен курс, заради липса на банкови разходи по обмяна на валути, заради по-евтините банкови преводи и много други фактори“.

Когато влезем в еврозоната, заплатите ще продължат да растат, но тогава ще има и повече инвестиции, икономиката ще бъде още по-отворена. А най-големия позитив е, че България ще бъде за пръв път в своята история приемана за първокласна европейска държава, смяа бившият министър.

„Ако сега насила се откажем да влизаме в еврозоната, пак ще останем на опашката последни, както сме свикнали да бъдем през последните 70 години. Затова смятам, че хората, които не искат да бързаме за еврозоната, имат доста ограничено провинциално мислене“, добави Василев.

Той каза, че не може да каже дали е правилно или не да се проведе референдум за влизане в еврозоната. „При влизането в НАТО и в Европейския съюз не е имало нужда, защото подкрепата беше достатъчно голяма в обществото. България е провела малко референдуми през последните 30 години, и ако правилно си спомням, някаква голяма практическа полза нямаше.

Нито построихме АЕЦ „Белене“ за толкова години, нито въведохме машинно гласуване,  нито мажоритарен вот. Но дали ще проведем референдум или не е изцяло въпрос в ръцете на парламента и на политиците. Смятам, че ако има такъв референдум, вотът „за“ еврото ще победи“, смята Василев..

Фокус

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://onovini.eu/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...