Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Пламен Киров: Костов отдавна трябваше да е в затвора – Ровещите в приватизацията да не пропуснат съсипването на цигарената индустрия и морския флот

Прокуратурата се зае с една много тежка задача. Това не е първият главен прокурор, който се заема с проблема на прехода и най-вече с икономическия преход в България свързан с приватизацията. Това каза бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров пред Канал 3.

„Варварски преход, в който целокупният български народ иска да види в затвора определени личности, а това няма как да се случи. Говоря за Иван Костов“, посочи Киров.

„Най-интересното е, че след като се беше изпокрил няколко години, се появи и започна да да дава морал, да дава оценки, дори да пише книги. Аз обаче смятам, че българският народ може да си направи една оценка и мисля, че даже вече е дал оценка на годините, в които той е бил начело на изпълнителната власт.“, допълни той.

„По отделните престъпления в наказателния кодекс са отбелязани различни давности, те вече са изтекли. Времето е такъв фактор, който може да изтрие всичко. Ако няма давност за извършени престъпление, правоохранителните органи ще станем безотговорни. Имайки давностен срок, ние имаме стимул тези правоохранителни органи да действат. Може да отпадне погасителната давност, но само за напред. За деяния извършени в миналото, не можем да заличим определена давност“, отбеляза Киров.

„Преди години, някои посланици на европейски страни оповестиха, че в съдебната власт има гнили ябълки. Като чете човек някои оправдателни присъди гледа звездите, чуди се, и не може да ги разбере.“, каза още той.

„Според мен задачата, която си постави прокуратурата е много тежка и от чисто физическа гледна точка. 25 години, това са хиляди приватизационни сделки, покрай тях можете ли да си представите колко документа трябва да бъдат прегледани? Струва ми се, че ако цялата енергия бъде насочена към миналото, ще бъде много трудно да се занимават с престъпленията в момента.“, каза още проф. Пламен Киров.

„Няма да има възмездие, никой не може да овъзмезди онова, което е причинено на българския народ и за съдбите на едни отрудени хора, които цял живот са работили и накрая приключиха живота си в мизерия.“, каза още той.

http://www.bnews.bg/

Румен Гечев: Ровещите в приватизацията да не пропуснат съсипването на цигарената индустрия и морския флот

Докато се ровят за сделки за баничарници от 92-ра година, да не изпуснем съсипването на българската цигарена индустрия, ”Булгартабак”, на българския морски флот, на цели отрасли, хазарта. Все неща, които се случват последните години.

Това каза пред БНТ Румен Гечев от БСП по повод възложената от главния прокурор на ДАНС пълна проверка на целия приватизационен процес 

"Всяка проверка на приватизацията е добре дошла, стига обаче критерият да е крайни резултати", допълни Гечев. Според него ако се почне от очевидното и се стигне до по-далечни сделки, тогава би имало смисъл. 

Гечев  постави въпросите за давността и за това как ще бъде организирана проверката, и предложи да се започне отпред назад. 

"Има и организационни въпроси. Ако сделките са 5-6 000 поне, това предполага огромен ресурс от икономисти, юристи,специалисти и следователи, които да работят.", каза още Румен Гечев.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://svobodnoslovo.eu

https://frognews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!