Вечната кра... ремонт на „Витиня“ рязко поскъпна, вече струва колкото строежа на нов тунел

1581784069_1

Петдесет милиона лева. Толкова ще струва ремонтът на тунел „Витиня“ по трасето му в посока София. То трябва да бъде готово до средата на 2020 година, което означава, че цялостната реконструкция на тунела ще е отнела почти 5 години, предаде Клуб Z.

От Агенцията по пътна инфраструктура съобщиха, че укрепването на тръбата в посока столицата най-накрая ще започне. Впечатление обаче прави цената за работата. Припомняме, че тръбата в посока София беше готова през 2017г. и струваше 22 млн. лв. Генерално – ремонтът на целия тунел пък започна година преди това.

Тогавашният министър на регионалното развитие и благоустройството и сегашен зам.-министър Николай Нанков обяви, че частта в посока София ще стане само за два месеца, защото този тунел бил в доста по-добро състояние.

Сега се оказва, че той не просто не е в по-добро състояние, а и че ще струва повече от двойно на първата тръба. Вместо два месеца пък реконструкцията му ще трае доста по-дълго. Общо ремонтът ще отнеме близо 5 години и ще глътне 72 млн. лв.

Както вече е ясно – работата ще бъде извършена с любимата на управляващите компания – държавната „Автомагистрали“. Тя не участва в процедури по обществени поръчки, а печели по един член от Закона за обществените поръчки, който позволява на властта да възлага такива дейности на държавни компании, ако работата трябва да се свърши без забавяния. Проблемът – никой не следи как „Автомагистрали“ харчи парите и използва ли подизпълнители. Само за година компанията получи над три милиарда лева без търг. Повечето от тях са за магистрала „Хемус“.

Според АПИ цената е такава, защото се налагат някои допълнителни укрепителни работи – тръбата ще бъде укрепена с 55 км анкери, ще има три три напречни връзки, нова облицовка, хидроизолация. Разбира се, ще бъдат изградени и отводнителна и дренажни системи, нова настилка, вентилация и видеонаблюдене.

Снимка: бТВ

Клуб зет, 19 минути, Медиапул

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://onovini.eu/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...