Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Майк Помпео: Смъртта на НАТО е силно преувеличена. Западът печели. Целта е да се намали зависимостта от Русия – Захариева: Визовият режим за САЩ не съответства на отличните отношения между двете страни

Заявленията за смъртта на НАТО са силно преувеличени, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео, изказвайки се на Международната конференция по сигурността в Мюнхен, предава РИА Новости, цитирана от "Фокус".

„Щастлив съм да съобщя, че смъртта на НАТО е силно преувеличена. Западът печели, ние печелим заедно“, заяви той.

Помпео смята, по негова оценка, че свободните държави винаги са по-успешни. „Затова хората се стремят да участ в Кеймбридж, а не в Каракас, затова те започват бизнес в Силициевата долина, а не в Санкт Петербург“, смята той.

По-рано президентът на Франция Еманюел Макрон в интервю за The Economist заяви, че НАТО напълно е изгубил координацията вътре в Алианса, което може да се определи като „мозъчна смърт“. 

Държавният секретар каза още, че САЩ ще финансират енергийни проекти за 1 милиард долара в страните от Централна и Източна Европа, за да засилят тяхната енергийна независимост от Русия. 

„САЩ, чрез Международната корпорация за финансиране на развитието и с подкрепата на Конгреса на САЩ, възнамеряват да отделят до 1 млрд. долара за финансиране на страните от Централна и Източна Европа в рамките на инициативата „Три морета“, заяви Помпео на Международната конференция по сигурността в Мюнхен.

„Нашата цел е да бъдат увеличени инвестициите от частния сектор в техните енергийни сектори“.

Захариева: Визовият режим за САЩ не съответства на отличните отношения между двете страни

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с помощник държавния секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър в рамките на 56-ата Мюнхенска конференция по сигурността.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Срещата бе поискана от САЩ за обсъждане на последващите действия в продължение на проведената на 7-8 януари първа сесия на Стратегическия диалог България-САЩ.

Вицепремиерът Захариева подчерта, че включването на България в програмата за безвизови пътувания на САЩ ще засили търговско икономическото сътрудничество, привличането на инвестиции и контактите между гражданите на двете държави.

Визовият режим за САЩ не съответства на отличните отношения между двете страни, заяви Захариева и допълни, че очаква визитата на помощник държавния секретар на САЩ по консулските въпроси Карл Риш през март.

Двамата събеседници обсъдиха приоритетите и насоките на работа в развитието на двустранното сътрудничество в отбраната и по-специално десетгодишната „пътна карта“ 2020-2030 г., която бе договорена по време на първата сесия на Стратегическия диалог, както и съвместна работа в киберсигурността.

Кларк Купър заема длъжността помощник държавен секретар на САЩ по политико-военните въпроси от 2 май 2019 г. Преди това е работил като директор по разузнавателно планиране към Съвместната междуведомствена работна група на Съвместното командване за специални операции, има над 20 години стаж в дипломатическата служба на Щатите и в американската армия. 

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!