Арктика: САЩ и Канада отстъпват военното господство на Русия

/Поглед.инфо/ В доклад, представен на Комитета на въоръжените сили на Сената на САЩ, генерал твърди, че Русия постепенно разширява военното си присъствие в Арктика, като усъвършенства бомбардировачите с дълъг обсег и пуска в експлоатация нови кораби, които могат да носят крилати ракети.

Това оборудване, както и новите наземни крилати ракети, инсталирани на руска територия, представляват нова и пряка заплаха за Северна Америка поради техния обхват и възможността за разполагане в Арктика.

„Арктика не е крепостна стена. Нашите океани не са защитен ров. Сега Русия има начини да се приближи до съвременните ни ядрени оръжия и техните платформи “, пише командирът на NORAD. - Русия разшири военното си присъствие в региона чрез разполагане на крилати ракети с голям обсег на действие. Тя не ни оставя друг избор, освен да подобрим вътрешните си отбранителни възможности. "

Преди около две седмици два руски бомбардировача, способни да носят крилати ракети, маршируваха близо до канадското въздушно пространство в Арктика.

Командирът на аерокосмическата отбрана на Северна Америка също се притеснява от нарастващия интерес на Китай към Арктика. В доклада той отбелязва признаци на "зараждащо се, но нарастващо стратегическо сътрудничество" между Пекин и Москва. Той посочва за пример съвместния патрул през юли от две държави.

Система за стареене

Техническата система за последно е актуализирана през 80-те години на миналия век, много преди края на Студената война. САЩ имат силата да изстрелват ракети от средата на 2000-те, но Канада реши през 2005 г. да се откаже от участието в системата за противоракетна отбрана.

Представената през 2017 г. политика на отбрана на правителството на Трюдо отбеляза необходимостта от модернизиране на системата за противовъздушна отбрана в отговор на нови заплахи, но преговорите с американците по този въпрос бяха минимални. Засега не са осигурени средства за реализация на проекта, който без съмнение ще струва няколко милиарда долара.

Терънс О'Шонеси говори за постижения в различни области, отбелязвайки по-специално радара за далечен обсег, който може да открива самолети и крилати ракети в Арктика много преди да стигнат до Северна Америка.

„За да възвърнем стратегическото си предимство в далечния север, трябва да подобрим способността си да откриваме и проследяваме кораби и самолети на подходи в Арктика, както и да създадем по-надеждни сигурни канали за комуникация в тези географски ширини.“

Според него това предполага създаването на мрежа от космически и подводни сензори в допълнение към традиционните радари.

"Ние защитаваме страната от сложни заплахи във всички области и нашето командване разбира, че статуквото е неприемливо и че сега трябва да действаме, за да формираме защита, която предлага надеждно възпиране", уверен е генералът.

Превод: Поглед.инфо

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://pogled.info/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...