Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Арктика: САЩ и Канада отстъпват военното господство на Русия

/Поглед.инфо/ В доклад, представен на Комитета на въоръжените сили на Сената на САЩ, генерал твърди, че Русия постепенно разширява военното си присъствие в Арктика, като усъвършенства бомбардировачите с дълъг обсег и пуска в експлоатация нови кораби, които могат да носят крилати ракети.

Това оборудване, както и новите наземни крилати ракети, инсталирани на руска територия, представляват нова и пряка заплаха за Северна Америка поради техния обхват и възможността за разполагане в Арктика.

„Арктика не е крепостна стена. Нашите океани не са защитен ров. Сега Русия има начини да се приближи до съвременните ни ядрени оръжия и техните платформи “, пише командирът на NORAD. - Русия разшири военното си присъствие в региона чрез разполагане на крилати ракети с голям обсег на действие. Тя не ни оставя друг избор, освен да подобрим вътрешните си отбранителни възможности. "

Преди около две седмици два руски бомбардировача, способни да носят крилати ракети, маршируваха близо до канадското въздушно пространство в Арктика.

Командирът на аерокосмическата отбрана на Северна Америка също се притеснява от нарастващия интерес на Китай към Арктика. В доклада той отбелязва признаци на "зараждащо се, но нарастващо стратегическо сътрудничество" между Пекин и Москва. Той посочва за пример съвместния патрул през юли от две държави.

Система за стареене

Техническата система за последно е актуализирана през 80-те години на миналия век, много преди края на Студената война. САЩ имат силата да изстрелват ракети от средата на 2000-те, но Канада реши през 2005 г. да се откаже от участието в системата за противоракетна отбрана.

Представената през 2017 г. политика на отбрана на правителството на Трюдо отбеляза необходимостта от модернизиране на системата за противовъздушна отбрана в отговор на нови заплахи, но преговорите с американците по този въпрос бяха минимални. Засега не са осигурени средства за реализация на проекта, който без съмнение ще струва няколко милиарда долара.

Терънс О'Шонеси говори за постижения в различни области, отбелязвайки по-специално радара за далечен обсег, който може да открива самолети и крилати ракети в Арктика много преди да стигнат до Северна Америка.

„За да възвърнем стратегическото си предимство в далечния север, трябва да подобрим способността си да откриваме и проследяваме кораби и самолети на подходи в Арктика, както и да създадем по-надеждни сигурни канали за комуникация в тези географски ширини.“

Според него това предполага създаването на мрежа от космически и подводни сензори в допълнение към традиционните радари.

"Ние защитаваме страната от сложни заплахи във всички области и нашето командване разбира, че статуквото е неприемливо и че сега трябва да действаме, за да формираме защита, която предлага надеждно възпиране", уверен е генералът.

Превод: Поглед.инфо

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://pogled.info/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!