Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Доклад на ООН дискутира сегашни зверства на ККП

Грубото нарушаване на човешките права в Китай е обект на внимание в публикувания наскоро доклад на ООН за 2007 г., който включва най-новата информация на Специалния инспектор по изтезанията към ООН Манфред Новак, съобщи радио Sound of Hope.

В доклада си г-н Новак (Manfred Nowak) отразява специфични случаи на репресии от комунистическия режим, като този на известния китайски адвокат по човешките права Гао Джшенг (Gao Zhisheng), както и много случаи на преследване на Фалун Гонг последователи, включително тяхното насилствено, тайно и приживе отнемане на органи.  

Според данните в доклада, жизненоважни органи са били изземвани насила от голям брой практикуващи медитативната практика Фалун Гонг на много места, с цел предоставянето им за трансплантационни операции. От 2001 г. насам в болницата Суджиатун в Шенянг, провинция Ляонин (Sujiatun Hospital, Shenyang, Liaoning Province) са били системно отнемани сърца, бъбреци, черни дробове,  роговици и др., от практикуващи Фалун Гонг.

На практикуващите са били поставяни инжекции, причиняващи сърдечна недостатъчност, и така те са били убивани по време на операциите по отнемане на органите, или непосредствено след това.

Според представените сведения, органи от живи практикуващи Фалун Гонг хора са използвани от персонала на следните трансплантационни центрове:

- Клиника за трансплантации на органи към болница Джонгшан в Шанхай
(Zhongshan Hospital Organ Transplant Clinic in Shanghai)
- Чернодробна трансплантационна  болница на гр. Чианфошан в провинция Шандон
(Qianfoshan City Liver Transplant Hospital in Shandong)
- Болница Минзъ в гр. Нанин, автономна област Гуанси
(Nanning City Minzu Hospital in Guangxi Autonomous Region)
- Център за чернодробни трансплантации към Университета Жиаотонг в Шанхай
(Jiaotong University Liver Transplant Center in Shanghai)
- Трансплантационен център към Медицински университет Джънджоу в гр. Тянжин
(Zhengzhou Medical University Organ Transplant Center in Tianjin City)
- Болница Тонгджи в Ухан, провинция Хънан
(Tongji Hospital in Wuhan in Hunan)
- Обща болница във военния район Гуанджоу, провинция Гуандон
(General Hospital of Guangzhou Military Regional in Guangdong)

Също така, служители от следните центрове за задържане са посочили, че за трансплантации се използват органи от задържани практикуващи Фалун Гонг:  

- Център за задържане Мишан в провинция Хейлонджиан
(Mishan Detention Center in Heilongjiang Province)
- Първи център за задържане, гр. Чинхуандао, провинция Хебей
(First Detention Center of Qinhuangdao City in Hebei) 

След отстраняване на органите, телата се кремирали и няма трупове, които да бъдат идентифицирани като източник на даден орган за трансплантация. Веднага след отстраняване на органите, те се транспортирали до трансплантационните центрове, за да бъдат използвани за операции на пациенти от страната или чужбина.

Длъжностни лица от следните центрове за задържане са посочили, че определени съдилища са били замесени в разпределянето на органите от задържани практикуващи Фалун Гонг:

- Междинен народен съд Чинхуандао в провинция Хебей
(Qinhuangdao Intermediate People's Court in Hebei Province)
- Първо криминално бюро на Междинния народен съд в Жинджоу
(First Criminal Bureau of the Jinzhou Intermediate People's Court)
- Върховен народен съд в Кънмин
(Kunming Higher People's Court)

Според сведенията, броят на трансплантациите на органи е много по-голям от източниците на органи, чиято самоличност може да се установи, и за които данните са следните:

- брой на екзекутирани затворници, от които са дарени голям процент органи;
- доброволни донори, чиито семейства са често несклонни да дарят органите на починалия, съобразно традициите;
- донори, починали вследствие на мозъчна смърт.  

Освен това, оповестените кратки периоди на изчакване и рекламираните идеално съвместими органи, предполагат съществуването на компютърна система за координиране на необходимите с наличните органи, както и на живи донори.  

Твърдението, че от практикуващи Фалун Гонг се събират органи насилствено и тайно се опира значително на следните два факта:  

1. Съществува несъответствие между наличните органи и броят на източниците им с установяема самоличност

2. Началото на увеличаване на количеството трансплантационни операции съвпада с началото на обявеното от китайския режим преследване на Фалун Гонг.     

Противно на твърдението на правителството на китайската комунистическа партия (ККП), че продажбата на човешки органи е забранена съответно ръководните принципи на Световната здравна организация от 1991 г., съществуват следните данни:

- до този момент китайският закон е позволявал покупко-продажба на органи;
- не се е изисквало писменото съгласие на донорите за техните органи;
- не е съществувало ограничение върху институциите, които могат да участват в отнемането на органи или в извършването на трансплантации;
- не е било поставяно изискване към трансплантациионните институции да удостоверят легитимността на източниците на органите;
- не е било задължително да се получава предварителното одобрение на комитетите по трансплантационна етика за всички органи за присаждане;
- съществуват доказателства за публикувани в Интернет ценови листи на органи за присаждане в Китай, поне до април 2006 г.. 

Clearwisdom.net

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!