Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Радев за Гешев и Борисов: Зададох ясни и конкретни въпроси, чакам някакъв отговор

Зададох ясни и конкретни въпроси, чакам някакъв отговор. Така лаконично президентът Румен Радев отговори на журналистически въпрос дали питанията му към премиера Борисов и главния прокурор Иван Гешев са били чути.

"Питайте ги, вие сте затова - да питате, да задавате истинските въпроси, истинския дневен ред", призова журналистите държавният глава. 

Днес той е гост в Ивайловград за Деня на града и участва в тържеството на централния градски площад "Тракия" и ритуала по зарязване на лозята на днешния празник на лозаря и винаря Трифон Зарезан. 

Припомняме, че преди два дни президентът заяви, че трябва да се отговаря на много въпроси по повод спазването на закона и че проблемът не е просто в бруталната атака срещу държавния глава.

„Първият и най-важният е връзката премиер - прокурор. Вие вече всички знаете кой подслушва и реализира СРС-тата. Това е ДАНС. На кой е подчинена ДАНС? Пряко на Министерски съвет и директно на министър-председателя. Знаел ли е министър-председателят, че неговите подчинени подслушват президента и то в грубо нарушение на закона и ако е знаел, защо е допуснал закононарушението? Ако не е знаел, значи, че имаме за премиер човек, който е неспособен да управлява тези важни служби", каза Радев и чака отговор на този въпрос.

"Прокуратурата бърза да развее СРС-тата в публичното пространство в нарушение на закона явно в нечий интерес. Покрай епичната борба с контрабандата премиерът постепенно си присвои правото всяка сряда да привиква главния прокурор и председателя на ДАНС. Покрай това преборване на контрабандата дали не се преборват и неудобните? Само питам. Това са важни въпроси", каза още президентът.

„Остава друг въпрос. Защо господин Гешев вижда корупция навсякъде другаде, но не и в Министерски съвет, където се определя и харчи бюджет от първо лице? Тази огромна амбиция на главния прокурор да се пребори с корупцията някак не вижда очевадното - във всяка държава хранителната среда за корупцията къде е?! Там, където се преразпределя бюджетът, където се усвояват обществени поръчки, напоследък даже без обществени поръчки се харчат милиарди и даже не знаем на кого се раздават," каза президентът пред журналисти. Той припомни, че напоследък даже няма обществени поръчки, а милиарди се харчат без конкурс и обществото даже не знае на кого се раздават парите.

„Господин Гешев ходи при премиера и по много други поводи. Въпросът е как тези толкова бдителни по отношение на държавния глава служби проспаха водната криза, боклуците, обществените поръчки с нарушения, срива на Търговския регистър, хакерските атаки на НАП, хазарта проспаха - при положение, че имат присъствие в тези ресорни комисии, проспаха, че плащаме за самолети четвърто поколение по-скъпо, отколкото за пето поколение. Имаме протоколи на важни комисии с невярно съдържание, въз основа на които се вземат важни държавни решения", каза Радев.

Държавният глава подчерта, че очаква много повече от главния прокурор като обърне внимание на сигналите, постъпили в прокуратурата, и на разследващата журналистика, която според него дава сериозни поводи за самосезиране по темите за "санирането, оградите по границата, хазарта, боклуците, апратаментгейт, къщите за гости, безобразното строителство и ремонти, брутално лобистко законодателство, мобилни инсинератори, където има изтичане на милиони по интересни поводи".

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!