Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бившият шеф на Агенцията за приватизация: Няма от какво да се притеснявам, давността изтече!

Не се притеснявам от проверката на приватизационните сделки по време на Прехода. От ДАНС и прокуратурата могат да си търсят, но давността изтече.

По-големите приватизации по мое време са правени по един добър и прозрачен начин. Предприятията и сега са живи и работещи.

Това стана ясно от интервю на банкера Левон Хампарцумян в ефира на btv.

Той говори в качеството си на бивш председател на Агенцията за приватизация.

„Доста хора спекулират. Петдесет години социалистическо управление твърдеше, че предприятията принадлежат на народа. Изведнъж през 1990 година те фалират и стават собственост на различни хора. Това в очите на народа изглежда несправедливо. Но законът казва, че не е!

Не мисля, че 10 000 приватизационни сделки могат да бъдат проверени. Трябва да се проверяват само част от тези сделки, които са по-спорни. Проверката, обаче, би имала историческа стойност, но не и правна стойност, защото давността е изтекла.

Това се прави, защото има публичен интерес“, подчерта Хампарцумян.

Ето какво е мнението на хора, които са участвали в приватизацията, за Гешевата „проверка“ на раздържавяването в България. на Тях просто не им пука. Защото, така наречената „проверка“ започва след като е изтекла давността на разбойническото разграбване, на което бе подложена страната ни.

С други думи, Гешевата проверка се оказва само много шум за нищо. Но, важното е на Гешев да му се прикачи ореола на безкомпромисен „борец за справедливост“. На човек, който е на страната на бедните и онеправданите. А такива по последни данни са 88% от хората. Около десетина процента са търговците с големите тумбаци. И само около 2% са истинските богаташи и олигарси, които ограбиха грабителите на България и сега се правят на „честни бизнесмени“.

Проверката, според такива като Хампарцумян, се прави колкото да замаже очите на народа, че властта иска да въздаде справедливост.

Заслужават внимание думите на банкера, че предприятията, които бил приватизирал, още работят. Защото голяма част от приватизираните предприятия бяха буквално унищожени. Тоест, приватизацията включваше и ликвидирането на емблематични български предприятия. Така, както бе ликвидирано и селското ни стопанство, растениевъдството, животновъдството, поливното земеделие, всичко.

През 1999 г. огромното и мощно предприятие „Кремиковци“ бе продадено за един долар. А частната фирма, която го „купи“ го разруши и продаде активите на завода.

А „Кремиковци“ беше стратегическо структуроопределящо предприятие. С него изчезнаха милиарди долари и десетки хиляди работни места.

Същото стана и с БГА „Балкан“, което пък бе продадено за 150 000 долара. Едно от най-мощните български предприятия бе харизано на „Зееви груп“, които го разбиха и продадоха по същата схема като „Кремиковци“.

По същия начин бяха приватизирани и разбити „Арсенал“ – Казанлък, „Хлебна мая“ – Русе, Оловно-цинковия комбинат – Кърджали, „Хемус ер“ – София, „Елените“ – Несебър,  Боровец, Пампорово, Златни пясъци, Винпром „Дамяница“, „Каолин”, БТК… И сега това, което е останало от тях, представлява бледо подобие на някога могъщите предприятия, комбинати и емблематични наши курорти.

И сега народът иска две неща – наказание на виновните за грабежа политици и бизнесмени, и спешно възстановяване на икономиката. Според юристите и политиците, обаче, не може да се осъществи нито едното, нито другото.

Което означава – почваме проверка, но тя няма значение за никого. Почваме я просто, за да се намираме на приказка. Това е истинската стойност на напъните на Гешев, Борисов и ГЕРБ.

Автор Иво Македонски, istinata.net 

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://www.informiran.net/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!