Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Горанов предаде лева: МенТа призна

На отправен от журналист въпрос: Какъв беше проблемът курсът лев-евро да се фиксира в закона на БНБ (както 19 минути и всички икономисти настояваха), шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова призна:

„Проблемът е свързан единствено с изискването на европейските институции нашето законодателство да бъде синхронизирано...А това е условие за продължаване на преговорите за влизане в ERM II...Текстът бе съгласуван с тях, беше договарян много време. МИНИСТЪРЪТ НА ФИНАНСИТЕ ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ И УПРАВИТЕЛЯТ НА БНБ ДИМИТЪР РАДЕВ ПОЛОЖИХА МНОГО УСИЛИЯ ДА УБЕДЯТ ЕВРОПЕЙСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА, ЧЕ НЯМАМЕ НУЖДА ОТ ТОЗИ ТЕКСТ, защото ... имаме валутен борд....От друга страна, НЕ МОЖЕМ ДА ИЗИСКВАМЕ ДА ПРОМЕНЯТ ПРАВИЛАТА ЗАРАДИ НАС. ТОВА БЕ ПРИЧИНАТА ТЕКСТЪТ В ЗАКОНА ЗА БНБ ДА ВЛЕЗЕ В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ, ЗАЩОТО ДО ПОСЛЕДНО СЕ НАДЯВАХА, ЧЕ ЩЕ ГИ УБЕДЯТ“.

Освен, че потвърждава всяка дума, написана от 19 минути по темата, подсилва и опасенията ни, че формулировката „ще поддържат“ фиксирания курс в преговорите за приемане на еврото, записана в решението на НС, няма никаква тежест. Вижда се доколко могат да отстояват националния интерес на България. Нашите читатели помнят, че още при избора на Димитър Радев за шеф на БНБ 19 минути извади доста примери от неговата практика за трагичните икономически резултати и развяването на бяло знаме от държавите, където той се е месил във финансите им в качеството си на представител на МВФ. За Виденовата девалвация на лева – тогава той беше зам.-министър на финансите, също писахме.

Както обичаме да казваме: „Човек предупреден, наполовина е спасен“. За Горанов си знаем – последно публикувахме заповедта му, определяща ставките за частните лотарии от 13 януари 2015 г., на база на която в хазната са постъпили 300 млн. по-малко приходи. Той обаче не знаел....

Ето и коментара на икономиста Стоян Панчев:

„Да обобщим (чрез думите на самата Менда Стоянова)

1.  Правителството не е искало да прави промените в Закона за БНБ

2. Преговаряли са с ЕЦБ да ги няма (вероятно, знаейки минусите им)

3. Не са се "преборили" и са решили бързо и тайничко да ги пробутат - неуспешно

4. Заедно с говорителите си, не спираха да обясняват как всичко е по процедура, така трябвало да стане, няма нищо необичайно“.

Само да добавим, че всяко различно мнение се обявяваше за „фалшива новина“, сега се признава, че е истина.

„Но пък иначе, трябва да им верваме, че с останалата част от преговорите ще се справят  ;) Например, за курса“, завършва Панчев.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!