Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Никола Филчев заяви, че управлението на Костов е хищническо разграбване и напусна студиото на БНР

Проф. Никола Филчев Снимка: БНР

Главният прокурор ще има трудности от организационен характер по време на проверката на целия приватизационен процес и на последващия контрол. Освен това е нужна обща методика, която да се прилага от всички проверяващи органи. Основният юридически проблем е този за давността“.

Това каза пред БНР проф. Никола Филчев, главен прокурор в периода 1999 – 2006 година и първият главен прокурор, който заговори за престъпна приватизация.

Според него промяна в закона не е възможна, „тъй като има основен принцип в Наказателния кодекс, който забранява да се предава обратно действие на по-тежкия и по-неблагоприятния закон“.

„Трябва да се търси решение на конституционно равнище. Тогава обаче идват принципите на правовата държава, общовалидни за всички страни в Европейския съюз. Това е принципът за правната сигурност. Съгласно него не може да се влошава положението на гражданите с обратна сила. Но веднага, казва Европейската комисия, може, по изключение, ако е нужно според тяхната формула, за постигане на целта, и ако бъдат съобразени правата на засегнатите. Възможно е да се промени Конституцията и да се увеличи давността, и да се предаде обратна сила, но това е на границата,“ коментира бившият главен прокурор.

В предаването „12+3“ по програма "Хоризонт" проф. Филчев припомни, че по времето, когато премиер е Иван Костов - от 1999 г. до 2001 г., бе забранено на прокуратурата да иска от съда разваляне на незаконните приватизационни сделки.

„Управлението на Иван Костов е катастрофа, той превърна тази приватизация в хищническо разграбване… Костов промени Гражданско-процесуалния кодекс и отне правото на прокуратурата да иска от съда разваляне на незаконните приватизационни сделки. Когато прокуратурата отказва да обслужва приватизатора Костов, аз му казах, че няма да служа на него и на управляващите, а на закона и на държавата. Тогава той се опита да превърне прокуратурата в агенция към Министерския съвет. Сезирах Конституционния съд, който заяви, че конституционният модел на държавата, включително и съдебната власт, може да се променя само от Велико народно събрание,“ каза още проф. Никола Филчев.

Водещата Снежана Иванова се опита на няколко пъти да го прекъсне с въпрос, за да не се превръща гостуването му в националния ефир на монолог, но без успех.

Един от въпросите й бе защо като главен прокурор, който пръв е повдигнал въпроса за нередности по време на раздържавяването, не е потърсил отговорност от премиера Костов.

 - Ако ти ще ме прекъсваш, аз ставам и си заминавам, предупреди я Филчев.

Но все пак отговори на въпроса.

- Вие попитахте – защо не повдигнахте обвинение на Костов? Първо, той нищо не подписва. Подписал е само поздравителни телеграми. Един премиер трудно може да бъде обвинен за престъпление в това му качество, но под него е цялата държавна пирамида, която работи за него, обясни Филчев.

Всички решения са взети от колективен орган – от Министерския съвет, а наказателната отговорност е лична. Тя не може да се носи и възлага на колективни органи“, разясни бившият главен прокурор.

- Втора причина – като премиер той ме подслушваше. Костов ме подслушваще, следеше, клеветеше, пращаше компромати срещу мен в чужбина. Лично, които ми ги предаде, на най-голямата европейска държава, посланика ме покани и ми ги предаде - да видя какво праща Костов за мене, добави той.

- Ама вие каква власт имахте тогава като главен прокурор, едва ли не се обрисувате като жертва в момента, г-н Филчев, опита се да се вклини с въпрос в речта на бившия обвинител № 1 водещата.

Ако аз бях предприел някакви действия срещу него, щеше да бъде много лично. От една страна съм пострадал от действията и от друга – държавен обвинител. Държава не се управлява с лични пристрастия. Тук трябва разум и мъдрост“, обясни той. И продължи: „Ако му повдигна обвинение, той беше на крачка от това, това значи, че правителството пада, следват нови избори. Оставих го на съда на историята. И Костов понесе политическата отговорност. Днес той е на бунището на историята“, заключи Филчев.

Запитан как си представя проверката, която сега инициира главният прокурор Иван Гешев, какво ще открие, Филчев отговори - “Той знае, аз нищо не си представям. Що се отнася до моята работа като главен прокурор – как я оценявам? - Важно е как я оценяват хората. В очите на олигарсите и политиците аз бях лош, и това се насаждаше в обществото от техните прислужници – техните медии“. 

"Но не успяхте. Г-н Филчев, ние нещо не се чуваме в този разговор, това е интервю, не – монолог, обеляза водещата. - Не сте дошли тук да си кажете това, което искате да кажете, водим разговор по темата, по която сме ви поканили. Затова ви моля да се изслушваме и да отговаряте на въпросите, които задавам."

Не ме прекъсвай!, скастри я той и продължи - Тогава много журналисти забогатяха, като говореха и пишеха лошо срещу мен, но аз служех на държавата и закона. Аз бях лош, но тогава другите бяха добри. И това е ролята на прокурора - да брани обществения интерес от посегателството на престъпниците и политиците. По мое време олигарсите не смееха да се месят в политиката. А политиците не смееха да дават държавата под наем на олигарсите. Спазвахме разделението на властите.“

- Почти като монолог е този разговор, отбеляза водещата и се опита да продължи интервюто с въпрос - какъв съвет бихте дали на г-н Гешев, но с изненада констатира - „А, тръгвате си?! Дойдохте, прочетохте каквото имате и си тръгвате. Приятен ден!“

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/ar

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!