Никола Филчев заяви, че управлението на Костов е хищническо разграбване и напусна студиото на БНР

Проф. Никола Филчев Снимка: БНР

Главният прокурор ще има трудности от организационен характер по време на проверката на целия приватизационен процес и на последващия контрол. Освен това е нужна обща методика, която да се прилага от всички проверяващи органи. Основният юридически проблем е този за давността“.

Това каза пред БНР проф. Никола Филчев, главен прокурор в периода 1999 – 2006 година и първият главен прокурор, който заговори за престъпна приватизация.

Според него промяна в закона не е възможна, „тъй като има основен принцип в Наказателния кодекс, който забранява да се предава обратно действие на по-тежкия и по-неблагоприятния закон“.

„Трябва да се търси решение на конституционно равнище. Тогава обаче идват принципите на правовата държава, общовалидни за всички страни в Европейския съюз. Това е принципът за правната сигурност. Съгласно него не може да се влошава положението на гражданите с обратна сила. Но веднага, казва Европейската комисия, може, по изключение, ако е нужно според тяхната формула, за постигане на целта, и ако бъдат съобразени правата на засегнатите. Възможно е да се промени Конституцията и да се увеличи давността, и да се предаде обратна сила, но това е на границата,“ коментира бившият главен прокурор.

В предаването „12+3“ по програма "Хоризонт" проф. Филчев припомни, че по времето, когато премиер е Иван Костов - от 1999 г. до 2001 г., бе забранено на прокуратурата да иска от съда разваляне на незаконните приватизационни сделки.

„Управлението на Иван Костов е катастрофа, той превърна тази приватизация в хищническо разграбване… Костов промени Гражданско-процесуалния кодекс и отне правото на прокуратурата да иска от съда разваляне на незаконните приватизационни сделки. Когато прокуратурата отказва да обслужва приватизатора Костов, аз му казах, че няма да служа на него и на управляващите, а на закона и на държавата. Тогава той се опита да превърне прокуратурата в агенция към Министерския съвет. Сезирах Конституционния съд, който заяви, че конституционният модел на държавата, включително и съдебната власт, може да се променя само от Велико народно събрание,“ каза още проф. Никола Филчев.

Водещата Снежана Иванова се опита на няколко пъти да го прекъсне с въпрос, за да не се превръща гостуването му в националния ефир на монолог, но без успех.

Един от въпросите й бе защо като главен прокурор, който пръв е повдигнал въпроса за нередности по време на раздържавяването, не е потърсил отговорност от премиера Костов.

 - Ако ти ще ме прекъсваш, аз ставам и си заминавам, предупреди я Филчев.

Но все пак отговори на въпроса.

- Вие попитахте – защо не повдигнахте обвинение на Костов? Първо, той нищо не подписва. Подписал е само поздравителни телеграми. Един премиер трудно може да бъде обвинен за престъпление в това му качество, но под него е цялата държавна пирамида, която работи за него, обясни Филчев.

Всички решения са взети от колективен орган – от Министерския съвет, а наказателната отговорност е лична. Тя не може да се носи и възлага на колективни органи“, разясни бившият главен прокурор.

- Втора причина – като премиер той ме подслушваше. Костов ме подслушваще, следеше, клеветеше, пращаше компромати срещу мен в чужбина. Лично, които ми ги предаде, на най-голямата европейска държава, посланика ме покани и ми ги предаде - да видя какво праща Костов за мене, добави той.

- Ама вие каква власт имахте тогава като главен прокурор, едва ли не се обрисувате като жертва в момента, г-н Филчев, опита се да се вклини с въпрос в речта на бившия обвинител № 1 водещата.

Ако аз бях предприел някакви действия срещу него, щеше да бъде много лично. От една страна съм пострадал от действията и от друга – държавен обвинител. Държава не се управлява с лични пристрастия. Тук трябва разум и мъдрост“, обясни той. И продължи: „Ако му повдигна обвинение, той беше на крачка от това, това значи, че правителството пада, следват нови избори. Оставих го на съда на историята. И Костов понесе политическата отговорност. Днес той е на бунището на историята“, заключи Филчев.

Запитан как си представя проверката, която сега инициира главният прокурор Иван Гешев, какво ще открие, Филчев отговори - “Той знае, аз нищо не си представям. Що се отнася до моята работа като главен прокурор – как я оценявам? - Важно е как я оценяват хората. В очите на олигарсите и политиците аз бях лош, и това се насаждаше в обществото от техните прислужници – техните медии“. 

"Но не успяхте. Г-н Филчев, ние нещо не се чуваме в този разговор, това е интервю, не – монолог, обеляза водещата. - Не сте дошли тук да си кажете това, което искате да кажете, водим разговор по темата, по която сме ви поканили. Затова ви моля да се изслушваме и да отговаряте на въпросите, които задавам."

Не ме прекъсвай!, скастри я той и продължи - Тогава много журналисти забогатяха, като говореха и пишеха лошо срещу мен, но аз служех на държавата и закона. Аз бях лош, но тогава другите бяха добри. И това е ролята на прокурора - да брани обществения интерес от посегателството на престъпниците и политиците. По мое време олигарсите не смееха да се месят в политиката. А политиците не смееха да дават държавата под наем на олигарсите. Спазвахме разделението на властите.“

- Почти като монолог е този разговор, отбеляза водещата и се опита да продължи интервюто с въпрос - какъв съвет бихте дали на г-н Гешев, но с изненада констатира - „А, тръгвате си?! Дойдохте, прочетохте каквото имате и си тръгвате. Приятен ден!“

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/ar

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...