Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Точат тайно 3,3 млрд. лв. от АПИ

Законодателни поправки са новият чадър при възлагане на обществени поръчки, пише Актуално. Автомагистрали ЕАД получи поредните си солидни договори, но  този път по улеснена и закрита процедура. Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) подписа три контракта с отметка Изключение от Закона за обществени поръчки (ЗОП) с държавното дружество. Общата им стойност е 3,3 млрд. лева с ДДС.

Два от тях тях са чрез т.нар. вътрешно (in-house) възлагане т.е. без никакъв конкурс.  Въпросните договори с Автомагистрали са факт от декември  на м.г., а третият е от октомври 2019-та. Само един от договорите обаче е публичен до този момент.

Припомняме, че такъв тип възлагане е позволен с промяна в ЗОП от март 2019 г., която дава възможност пряко, без да провежда процедура, задължен по закона субект да възлага поръчки на свое дружество или на друго юридическо лице, контролирано от същия възложител. В ЗОП няма ограничение на стойността на договорите. В случая както АПИ, така и Автомагистрали ЕАД са под контрола на МРРБ.

Договорът от октомври м.г. е за укрепване на обекти от републиканската пътна мрежа, засегнати от геодинамични процеси и явления. Става въпрос за 74 свлачища в цялата страна, чието укрепване ще струва почти 569,6 млн. лева с ДДС. Два месеца и половина по-късно договорът не е качен в сайта на АПИ. Вторият непубличен контракт е от декември 2018, когато  правителството на Бойко Борисов "подари" строителството на АМ Хемус на държавното дружество. Поръчката е разделена на три участъка с обща дължина 88 км. Автомагистрали трябва да го изпълни за 1,38 млрд. лв. с ДДС. В крайна сметка публичен е само третият договор. Той също е за  АМ Хемус, сключен на 20-и декември. Разделен е на шест участъка с обща дължина 134,2 км, а инвестицията за него е на стойност 1,4 млрд. лева.  

С най-дълъг срок за изпълнение – 48 месеца (4 години), е вторият участък. Той е с дължина 19,2 км и включва пътен възел Дерманци и пътен възел Каленик. Сроковете на останалите участъци са между 36 и 42 месеца. Фиксираната печалба на изпълнителя е 10% - тоест, 140 млн. лева. Парите по Хемус обаче се отделят по т. нар. празен чек. Реално кабинетът и АПИ раздават несъществуващи пари, които се очаква да се появят от текущи приходи, като  1 млрд. лв. трябва да е от бъдещите тол такси. След намаляването на цените на км, за която Борисов клекна на превозвачите, толът ще носи по-малко от винетките.

Напомняме, че само за 3 години има 251 договора, които публичните възложители са сключили на принципа на in-house, а общата им стойност е 1 823 545 711 лв. От всички тях, най-скъпите възложени договори  са именно на Автомагистрали. Компанията ще продължи да бъде най-големият "бенефициент" на тази законова възможност.

В края на 2018г. тогава депутатът от БСП Елена Йончева поиска от АПИ  да предостави договора за 1, 35 млрд. лв. между агенцията и Автомагистрали за възлагане на строителството на АМ Хемус. Още тогава тя алармира, че спечелилото дружество няма капацитет за поетия ангажимент. От АПИ сами потвърдиха, че компанията не  функционира още от времето на Тройната коалиция и няма нито един договор с подизпълнители.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg/n

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!