Гешев почва ревизия на Прехода! Възлага на ДАНС пълна проверка на цялата приватизация – Всичките БКПта с поздравления и приветствия – Откъде ще се намерят виновници тогава?

Иван Гешев почва ревзия на Прехода!

Главният прокурор на Република България Иван Гешев възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) извършването на пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства.

Проверката трябва да обхване всички приватизационни сделки, извършването на плащания по тях, независимо от вида на платежните средства, както и всички предприети действия по осъществяването на следприватизационния надзор.

ДАНС следва да установи събрани ли са предвидените в приватизационните договори неустойки, лихви, обезщетения и банкови гаранции, в случай на тяхното частично или цялостно неизпълнение. В тази връзка следва да се установи извършени ли са действия по разваляне на приватизационните договори, в случай на тяхното неизпълнение.

Проверяващите трябва да установят как е била водена цялата документация по текущия следприватизационен контрол, извършвани ли са проверки по изпълнение на приватизационните договори и била ли е актуализирана своевременно информацията в публичните регистри.

В обхвата на проверката трябва да бъде извършен анализ на одитните доклади на Сметната палата и какви действия са били предприети по изпълнението на дадените указания.

Идеята за ревизия на Прехода е една от амбициозните задачи на Иван Гешев, която той си постави още при номинирането му за главен прокурор.

"Цената на т.нар. "криминален преход" не може и не трябва да бъде плащана само и единствено от обикновените български граждани и данъкоплатци" – това пише в Концепцията си за управление на прокуратурата  Иван Гешев, когато кандидатстваше за поста на държавен обвинител. 

"Прокуратурата има голям потенциал, който не е използван. Колко да ни е трудно? Живеем в собствена държава, взимаме добри заплати. Не стрелят по нас, за сега. Единственото, което можем да направим, е да дадем на българите, това което очакват. А те очакват повече справедливост и това, което те наричат „криминален преход” да свърши. Знам, че прокуратурата не може да направи всичко, но се опитваме”. Заяви в края на миналата седмица в интервю за БНР главният прокурор Иван Гешев.

Българските граждани искат справедливост и ние им я даваме. А сега някакви хора, за които е ясно какви са, изведнъж стават жертви, как така се страхуват толкова много тези олигарси от криминалния преход?”, обърна се ден преди това Гешев към журналистите.

Корнелия Нинова: Поздравяваме главния прокурор за инициативата да разследва сделките на прехода

„Поздравяваме главния прокурор за инициативата да се разследват всички приватизационни сделки. Дано най-накрая истината за прехода да излезе наяве, проверката да бъде всеобхватна, да има справедливост и да се носи отговорност”.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента. Тя поздрави Иван Гешев и за решението му да разследва организаторите на Луков марш за насилие и насаждане на език на омразата.
Относно решението на Министерския съвет за отпускане на средства за машинното гласуване Нинова коментира: "Сега Борисов поправя тази грешка, разбира се с извънпарламентарни средства, както обикновено прави. За нас машинното гласуване е червена линия за честността на изборите и за обективен резултат.”

Корнелия Нинова коментира, че грешката на управляващите е била, че в бюджета за 2020 г. не са послушали БСП да включат средства за закупуване на машини. 

По отношение на идеята на правителството за 15 хил. машини за гласуване, Нинова заяви, че няма нужда от такъв възторг.

„Г-н Борисов изпълнява закона. В сегашния закон пише, че машинно гласуване ще има. Грешката им беше, че в бюджета за 2020 г. не ни послушаха да включат средства за машини. Сега той поправя тази грешка“, категорична бе Корнелия Нинова.

Карадайъ: Приветстваме идеята на прокуратурата да се направи анализ на целия процес на приватизация

Приветстваме идеята на прокуратурата да се направи анализ на елия процес на приватизация. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ във връзка с възложената на ДАНС от главния прокурор Иван Гешев пълна проверка на целия приватизационен процес, предаде „Фокус“.

„В различни периоди на приватизацията са действали различни закони, но от друга страна обществото иска да знае всичко за приватизацията и е правилно. От тази гледна точка приветстваме идеята на прокуратурата да се направи анализ на целия процес на приватизация“, каза Карадайъ.

Според него има много различни мнения и интерпретации на този процес. „Така че ние от ДПС приветстваме тази идея“, каза още Карадайъ.

На въпрос дали има съмнителни сделки, председателят на ДПС заяви, че трудно може да каже и още повече, че не се дефинира понятието съмнителни. Според него прокуратурата трябва да се остави да извърши проверка.

Председателят на ДПС коментира и темата за машинното гласуване. "Щом Министерски съвет се занимава с темата, значи вероятността да се случи е малко по-голяма", каза пред журналисти Мустафа Карадайъ.

„Ще се запознаем каква е идеята на Министерски съвет. Тук важният въпрос е какъв вид машинно гласуване евентуално ще се прилага. Нека да се запознаем, има различни модели и различни видове машинно гласуване“, каза още Карадайъ.

Той допълни, че ако Министерски съвет се обърне към ДПС за действие, те ще съдействат. „Ние имаме експертиза в тази сфера“, допълни още Карадйъ.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter., http://epicenter.bg, http://epicenter.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...