Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Радев: Гешев вижда корупция навсякъде, само не и в МС, където се разпределят милиарди еднолично без обществени поръчки

thumb_910x0_Радев

Тази огромна амбиция на главния прокурор, която е похвална да се пребори с корупцията и престъпността, някакси не вижда очевадното, заяви президентът Румен Радев. 

„Проблемът не е просто в бруталната атака към държавния глава. Проблемът е в начина на управление на държавата – в ръководството, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи в спазването на закона от тяхна страна, защото това всичко рефлектира върху правовата държава, върху устоите на демокрацията и върху правата на обикновения български гражданин.

И тук тепърва ще трябва да се отговаря на много въпроси. Първият и най-важен – това е връзката премиер-главен прокурор. Вие вече всички знаете кой всъщност подслушва и реализира СРС-тата. Това е ДАНС. На кого е подчинена ДАНС? Пряко – на Министерския съвет, по закон“, каза Радев.

Въпросът е знаел ли е премиерът, че неговите подчинени подслушват и разработват президента в грубо нарушение на закона. Ако го е знаел защо е допуснал закононарушение. Ако не е знаел значи имаме човек, който е неспособен да управлява тези служби. Чак след ДАНС идва прокуратурата, която между другото бърза също да развее СРС-та в закононарушение явно в нечий интерес.

Премиерът си присвои правото всяка сряда да привиква главният прокурор и председателя на ДАНС в епичната борба с контрабандатата. Покрай това преборване дали не се преборват неудобните. Само питам. Това са важни въпроси.

Гешев ходи при премиера по много поводи. Въпросът е как така толкова бдителни по отношение на държавния глава служби проспаха водната криза, боклуците, обществените поръчки с нарушения, срива на търговския регистър, хазарта, проспаха, при положение, че имат присъствие в тези комисии. Проспаха, че плащаме самолети четвърто поколение по-скъпо от самолети пето поколение. Проспаха това, че имаме протоколи на важни комисии с невярно съдържание.

Друг въпрос защо г-н Гешев вижда корупция навсякъде другаде, но не и в министерски съвет, където се харчи бюджет от първо лице. И тази огромна амбиция на главния прокурор, която е похвална да се пребори с корупцията и престъпността, някакси не вижда очевадното.

Във всяка една държава хранителната среда за корупция къде е – там, където се харчи бюджета, където са обществените поръчки. Напоследък няма и обществени поръчки. Харчат се милиарди и даже не знаем на кой се дават парите. Очаквам много повече от главния прокурор. Очаквам той да обърне внимание на тези сигнали в прокуратурата и на разследващата журналистика, която дава поводи за самосезиране.

От санирането и оградите по границата, хазарта, боклуците, апартаментгейт, къщи за гости, безобразни ремонти,  очевадни нарушения. Брутално лобистко законодателство, мобилни инсенератори, където изтичат милиони по интересни поводи, за които още не знаем как изтичат при кого.

Трябва да горим нашите собствени боклуци, а не да вкараме отвън. Това каза президентът Румен Радев в отговор на въпрос от аудиторията в Лесотехническия университет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Трябва да има контрол върху боклуците, които се внасят за горене. Водихме ги под RDF, обаче се оказа, че не този за който сме си мислили. Горят се вредни отпадъци. Безогледно се внасят без никакъв контрол. От там трябва да започнем. Кой е отговорен за това, защо са го проспали служби, институции, отговорни фактори, кой е имаш интерес. Заради забогатяване то на една шепа бизнесмени, страдат всички останали българи. Това е абсолютно недопустимо. Това е пробив в начина на управление на държавата. Това е политическия аспект“, подчерта Радев.

„Ние трябва да горим нашите собствени боклуци, а не да вкараме отвън. В никакъв случай. Ако ги горим, трябва да има всички необходими филтри и инсталации така, че да бъде безвредно“, каза още той.

Демографската катастрофа е най-големият риск за оцеляването ни като нация и първостепенна задача и национална амбиция трябва да бъде да пречупим този негативен тренд, каза президентът Румен Радев в отговор на въпрос на дискусия със студенти и преподаватели в Лесотехническия университет в София.

Радев посочи, че това е всеобхватна програма, в която според него са важни три основни направления – образованието, детско здравеопазване и намеса на държавата за подкрепа на младите семейства.
Има дългосрочни кризи, те ще се развиват след години, те са много по-мащабни и опасни, дори от кризата с водата, като потенциалната криза с нашето образование, каза още президентът Радев.

По думите му, ако водната криза в Перник олицетворява провал в сектора, то резултатите от международния тест Пиза за деветокласници, обявен миналия декември, имат същия ефект върху образованието и нашето бъдеще. Разликата е само, че водната криза я усещаме веднага, а ефектът от това, което става в образованието, ще носим последствията години напред, посочи Радев.

Според Радев трябва много сериозно да се замислим за кризата в образованието, която ни очаква и допълни, че това означава неконкурентноспособна икономика, нисък стандарт и качество на живот. Трябва да вземем решителни мерки, образованието трябва да стане стратегически национален приоритет, каза президентът.

По думите му вземат се мерки, те са в правилната посока, но са абсолютно ограничени като обхват, дълбочина, форми и методи и финансиране, за да излезем от това състояние на образованието. Според президента трябва да се работи в много направления – заплащане на учителите, на преподавателския състав, стимули включително и за студенти, за образователната и научна инфраструктура.

Фокус, БСТВ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!