Следвайте "Буднаера" в Телеграм

След старта на тол системата се очаква драстичен скок на всички цени! Наказват за споделено пътуване като за убийство!

Юристът Даниел Божилов пред Lupa.bg: Наказват за споделено пътуване като за убийство!

-Г-н Божилов, как оценявате юридически това законодателно предложение - затвор за всеки, който вози пътници, а няма лиценз за транспортна дейност?

-Като поредната глупост. Защото това не е систематично издържано. Да не говорим, че още от времето на римското право такъв тип дейности, които засягат единствено и само търговски отношения, не се предвижда затвор.

-Да разбираме ли от това предложение, че ако някой ни вземе на стоп примерно, рискува да влезе в затвора?

-Практически да. И това е възможно. Защото дефиницията за обществен превоз е толкова разтеглива, че някой, който те вземе на стоп или срещу 5 лв. те закара до някъде, може да попадне под ударите на закона. Слушах оправданията на депутатите, че споделеното пътуване не покривало изцяло дефиницията на Закона за автомобилните превози, но то по никакъв начин не пречи този закон да се прецизира с тази разпоредба и тогава да попадне под ударите.

-От предложените промени в НК излиза, че ако 3-4 души си поделят парите в споделено пътуване до Пловдив да речем, шофьорът го грозят 10 г. затвор? Правилно ли го разбирам?

-Да, общо взето повече, отколкото за убийство. За убийство наказанието започва от 5 години.

-Какво е вашето обяснение тогава – защо депутатите превръщат административни нарушения в криминални?

-В конкретния случай причината е една. Тол системата, която предстои да тръгне, е направена по толкова скъп и неадекватен начин, че ще доведе до сериозни рискове и сериозни тегоби за автопревозвачите. И понеже в момента вървят едни диалози и протести спрямо правителството, те са готови на всичко да им угодят по другите линии, само да не се противопоставят на тол системата.

-От АПИ вече обявиха, че за тол системата няма план Б и тя тръгва от 1 март.

-Дори да не е на 1-ви март, а на 1-ви юни, тя ще тръгне така или иначе. Факт е, че във всички страни, в които такава система е тръгвала по подобен начин, това е довеждало до доста сериозни скокове на цени на абсолютно всички стоки. На практика се получава ефекта на доминото и къде основателно, къде неоснователно цените се вдигат.

-Законодателите обаче обосновават това предложение с обществения интерес – той не можел да бъде защитен само с административни санкции.

-По тази логика за всичко, за което има административни санкции, трябва да предвидят по 5-10 години затвор! И за най-дребните нарушения. 

-Ще мине ли това предложение в пленарна зала тогава?

-След като се нагледахме на такива безумия по абсолютно всички поводи, не виждам причина да не мине. В този парламент минава всичко, независимо колко е глупаво или колко е противозаконно и противоконституционно. Нали видяхте какво стана с частната лотария – по най-брутален начин национализираха един бизнес. Но с превозвачите нещата ще стават все по-дебели. Аз съм дал една прогноза какво ще стане с тая тол система след година.

-Каква е тя?

-След година ще се установи, че приходите от тол системата не са събрани. И задълженията да плащат тол такси ще се разпространят не само върху тежкотоварните автомобили, а върху всички. Така е замислено. Тези 600 млн. лв. приходи, които са заложили, няма как да ги съберат иначе.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://lupa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!