Данаил Кирилов категоричен: Уронен е престижът на съдебната ни система!

Д-р Николай Михайлов: Борисов е блясък на българската мизерия, феноменално постижение на нашето малодушие

Запитали радио Ереван:
- Българската политическа система позволява ли правителство от един човек?
Радиото отговорило:
- Не, г-н Борисов.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов обясни пред журналисти искането си за уволнение на съдия Андон Миталов и последвалата реакция от ВСС, предаде Новини бг.

"Дадоха ми 7-дневен срок да отстраня недостатъците в предложението за отстраняването на съдия Андон Миталов. Имаме две нови обстоятелства. Първото е, че бяха обнародвани в Държавен вестник измененията в Закона за съдебната власт, включително и измененията, които касаят дисциплинарната отговорност. Второто е, че вчера в края на деня са постъпили документите от Инспектората към ВСС във връзка с предварителната проверка, която е направена за искането за промяна на мярката по делото на Николай Малинов", обясни министърът на правосъдието.

По думите му от ВСС са му предоставили възможност да направи уточнения по неговото искане за образуване на дисциплинарно производство за освобождаване на съдия Миталов.

"Посочил съм в това предложение основанията, които са по Конституция. Умишлено съм се придържал към рамките, които са по конституционни норми. Поисках да се запозная с документите от предварителната проверка на инспектората и веднага ги получих", категоричен бе той.

По думите му преди да изтече срокът, те ще са готови с конкретиката.

"Това ще бъдат допълнения към нашите аргументи от моето предложение", заяви министърът. Попитан дали в делото на Малинов ще се търсят доказателствата за уронване на авторитета на съдебната власт, той заяви, че обстоятелствата са обществено известни, но, ако колегията поиска - ще докаже и тях.

"Да, уронен е престижът", заяви той и допълни, че изявлението на Помпейо е категоричното доказателство за това. "Това изявление на Държавния департамент на САЩ е базирано на правен факт. Не очаквайте обяснения от мен, твърденията трябва да бъдат разследвани. Българското правосъдие не трябва да бъде безучастно", заяви още Кирилов.

"Бездействието в този случай не помага за укрепването на доверието в правосъдието. За да има доверие - трябва да има съответни адекватни и своевременни действия. По Конституция мога да поискам само освобождаване", заяви той.

По-рано днес Съдийската колегия на ВСС единодушно реши да даде 7-дневен срок на министъра на правосъдието Данаил Кирилов да отстрани неяснотите в искането си, както и да посочи доказателства как магистратът е уронил престижа на съдебната власт.

В петък Кирилов поиска съдията от Специализирания съд, на когото САЩ отказаха виза заради корупция, да бъде уволнен. Министърът внесе искането си в Съдийската колегия на ВСС. Днес тя го разгледа и прие за сведение. Становището на кадровиците е, че Кирилов трябва да изложи фактически обстоятелства и да посочи нарушенията на Миталов, с които той е уронил престижа на съдебната власт.

"Днес, без по никакъв начин да обезпокоявам най-добрия юрист на управляващите, смея да кажа, че това предложение има множество непълноти и неясноти", заяви Лозан Панов. На въпрос кои са тези неясноти шефът ВКС отговори: "Кои са конкретните действия от страна съдия Миталов, с които е накърнен престижа на съдебната власт и са нарушени неговите служебни задължения, както и кои конкретни действия и респективно бездействия са извършени, по кое конкретно дело - всичко това, което е от значение".

Според шефа на ВКС много важно било да се посочат и доказателства.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...