Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пак ГЕРБ далавера: Чисто новият водопровод на Свищов за 4 млн.лв., изграден с турски тръби за поливане

Знаете ли каква е историята с чисто новия магистрален водопровод на Свищов, който се очакваше да снябдява района с питейна вода – оказва се, че е изграден с турски тръби за поливане на земеделски площи, а не с тръби за водоснабдителни нуджи, каквото е изискването.

И така новият водопровод, който не работи, струва общо 4 млн.лв. Авариите му досега са над 70 и така и не успавя да заработи.

Проверката му е извършена след постоянни аварии, в резултат на което над 25 000 души остават без вода.

През 2010 година се изгражда нов магистрален полиетиленов водопровод, тъй като водозахранването до онзи период се извършвало в продължение на 60 години по стар метален. Местната власт изтегля средства с размер на 2 млн. лв., Министерството на регионалното развитие отпуска още 2 млн. лв., с които се изгражда изцяло магистралният водопровод на общината. И до днес след редица опити да заработи, той не е в експлоатация.

През 2015 г. Свищов става асоцииран член и се присъединява към „ВиК Йовковци“, който му доставя вода. Тогава дружеството отказа да приеме водопровода, тъй като първо не е в експлоатация, и второ – всеки опит да бъде пуснат в действие е безуспешен заради регистрирани аварии.

През 2016 година започва да се търси гаранция от фирмата – изпълнител „ВТ Инженеринг“.

Авариите обаче не спрели и общинската администрация ангажирала най-добрите хидроспециалисти от Техническия университет в София, които направили анализ на водопровода.

Анализът сочи – става дума за проект, изграден с некачествени материали. Не са спазени и много от изискванията за хидравличните удари за атмосферите, в резултат на което съоръжението гърми на 4 атмосфери, а според проекта трябва да издържа на 7 атмосфери.

Заради това общината е уведомила Районната прокуратура в Свищов и Окръжната прокуратура във Велико Търново. През 2017 година двете съдебни ведомства доказали, че е налице безотговорно и безстопанствено отношение по изграждането на водопровода и тъй като касае публични средства в изключително голям размер, събраната информация била предоставена на Специализираната прокуратура.

И сега, след години е образувано досъдебното производство, чиято проверка ще трае до края на февруари.

За да тръгне водопроводът били необходими 3 млн. лв. допълнителен ресурс, с които да се извърши ремонт и се очаквало те да бъдат отпуснати от Министерство на регионалното развитие и благоустройството – твърди кметът на общината Генчо Генчев.

Проверката на Спецпрокуратурата пък се очаква да приключи съвсем скоро, обект ще бъдат всички лица, замесени в изграждането на магистралния водопровод.

korektno.bg

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://www.informiran.net/

https://19min.bg/n

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!