Пак ГЕРБ далавера: Чисто новият водопровод на Свищов за 4 млн.лв., изграден с турски тръби за поливане

Знаете ли каква е историята с чисто новия магистрален водопровод на Свищов, който се очакваше да снябдява района с питейна вода – оказва се, че е изграден с турски тръби за поливане на земеделски площи, а не с тръби за водоснабдителни нуджи, каквото е изискването.

И така новият водопровод, който не работи, струва общо 4 млн.лв. Авариите му досега са над 70 и така и не успавя да заработи.

Проверката му е извършена след постоянни аварии, в резултат на което над 25 000 души остават без вода.

През 2010 година се изгражда нов магистрален полиетиленов водопровод, тъй като водозахранването до онзи период се извършвало в продължение на 60 години по стар метален. Местната власт изтегля средства с размер на 2 млн. лв., Министерството на регионалното развитие отпуска още 2 млн. лв., с които се изгражда изцяло магистралният водопровод на общината. И до днес след редица опити да заработи, той не е в експлоатация.

През 2015 г. Свищов става асоцииран член и се присъединява към „ВиК Йовковци“, който му доставя вода. Тогава дружеството отказа да приеме водопровода, тъй като първо не е в експлоатация, и второ – всеки опит да бъде пуснат в действие е безуспешен заради регистрирани аварии.

През 2016 година започва да се търси гаранция от фирмата – изпълнител „ВТ Инженеринг“.

Авариите обаче не спрели и общинската администрация ангажирала най-добрите хидроспециалисти от Техническия университет в София, които направили анализ на водопровода.

Анализът сочи – става дума за проект, изграден с некачествени материали. Не са спазени и много от изискванията за хидравличните удари за атмосферите, в резултат на което съоръжението гърми на 4 атмосфери, а според проекта трябва да издържа на 7 атмосфери.

Заради това общината е уведомила Районната прокуратура в Свищов и Окръжната прокуратура във Велико Търново. През 2017 година двете съдебни ведомства доказали, че е налице безотговорно и безстопанствено отношение по изграждането на водопровода и тъй като касае публични средства в изключително голям размер, събраната информация била предоставена на Специализираната прокуратура.

И сега, след години е образувано досъдебното производство, чиято проверка ще трае до края на февруари.

За да тръгне водопроводът били необходими 3 млн. лв. допълнителен ресурс, с които да се извърши ремонт и се очаквало те да бъдат отпуснати от Министерство на регионалното развитие и благоустройството – твърди кметът на общината Генчо Генчев.

Проверката на Спецпрокуратурата пък се очаква да приключи съвсем скоро, обект ще бъдат всички лица, замесени в изграждането на магистралния водопровод.

korektno.bg

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://www.informiran.net/

https://19min.bg/n

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...