Луджев: Борисов си разчиства сметките с Радев, бори се за собственото си политическо оцеляване

Снимка: БНР

„Ревизия на сделките от масовата приватизация е трудно практически, юридически и физически да бъде направено. Почти всички срокове на приватизационните сделки са изтекли, както и сроковете за наблюдение, за ревизия. Идеята за премахване на давността е сложна, тъй като повечето сделки са последвани от вторични продажби. Чисто законово вече не можеш да посегнеш върху придобивките на трето лице. Такъв е случаят с БТК, с „Кремиковци“. Това коментира пред БНР проф. Димитър Луджев, учен, политик, депутат, вицепремиер (1990 – 1991 година).

Отпадане на давността на сделките по време на масовата приватизация и търсене на наказателна отговорност от виновните. Такива промени в Конституцията и съпътстващите я закони подготвя да внесе в Народното събрание „Атака“. От партията се надяват предложението им да бъде прието и от управляващите, и от останалите парламентарни групи.

Проф. Луджев очерта още причини защо е невъзможна ревизията на сделките: „80-83% от приватизираните активи са ликвидирани. Като прибавим и фалиралите дружества, фалиралите банки и други финансови структури. Тук трябва да се добави и абсолютната незаинтересованост на съдебната власт и на прокуратурата, преди всичко“.

Според него политиците се връщат толкова често към темата заради популизъм: „Това е форма на политическа пропаганда“.

България е една партизанско-клиентелска държава

По думите на проф. Димитър Луджев „държавата ни е на същото дередже, както от поне 20 години“: 

„Една партизанско-клиентелска държава, която не я управляват партии, които имат за цел обществения интерес, а такива, които осигуряват благини за себе си и за своите поддръжници. Това властване е смес между всекидневен грабеж и всекидневно кърпене. Никаква смислена политика. Това властване е базирано постоянно на засягане на всякакви интереси, затова са и честите скандали“.

Според проф. Луджев бизнесменът Васил Божков си е въобразил, че е много силен и че може да играе самостоятелна игра:

„Явно засегна твърде много интересите на Борисов и компания. Освен това не беше от хората, които обичат да споделят печалбите си с властимащите на деня и в даден момент го отнесе. Освен това Борисов вероятно изпълнява и външна поръчка за ликвидирането на един от най-известните босове, поръчка от тези, които в момента раздават квалификации кой е корумпиран в България“.

Борисов се бори за собственото си политическо оцеляване

Проф. Луджев коментира и напрежението между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев:

„Борисов си разчиства сметките. Опитва да сплаши единствения си сериозен опонент в политиката и единствената реална заплаха за бъдеще. Вероятно има и външнополитически елемент. Борисов се бори за собственото си политическо оцеляване".  

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/a

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...