Посланик Макаров за съдия Миталов: Удивен съм от решението на САЩ да му наложат забрана. Херо Мустафа: Ще има още имена със забрана да влизат в САЩ

„Удивен съм от решението на САЩ да наложи забрана за влизане в страната на съдия Антон Миталов заради корупция. Аз не знам какви са основанията им за това решение по отношение на него и цялото му семейство. Аз не зная дали те въобще са имали намерение да пътуват в Америка или където и да било другаде. Но като цяло всяко обвинение се нуждае от доказване. Това е съвършено нормално. Все пак живеем в цивилована страна, в България и има един принцип в правото - презумпцията за невинност до доказване на противното."

Така посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров отговори на въпрос на агенция КРОСС за решението на Щатите да наложи забрана за влизане в страната на съдията от Специализирания наказателен съд Антон Миталов и семейството му.

„Докато вината на човека не бъде доказана и няма доказателства за нея, той не може да бъде обвиняван.", допълни посланика.

Анатолий Макаров обясни още, че не познава лично съдията и не знае нищо за него, нито за дейността му или контактите му.

"Четох становището на колегите му, че никога не е бил уличаван в корупция и не е имал някакви професионални пропуски или нарушения. Чух за решението на Висшия съдебен съвет, който е поискал от американската страна да предостави някаква информация и доказателства за решението си. Факти, за които българската страна може би не знае. Но аз мисля, че има достатъчно начини и методи съдия Миталов да защити своята чест и професионално достойнство. Навярно в цивилозованото гражданско общество има такива понятия като чест и защита на репутацията. Това е позицията ми за момента. Но ще видим как ще се развият нещата", заключи посланик Макаров и добави, че е изумен от тази история. 

На въпрос относно възможността за осъществяване на посещение на президента Владимир Путин и на министъра на външните работи Сергей Лавров в България, посланик Макаров обясни, че руският президент е посетил страната ни за последно през 2008 г. и вероятно е дошло време да бъде осъществена още една негова визита тук. Той подчерта, обаче, че подобно посещение трябва да бъде добре подготвено с подписването на конкретни споразумения и проекти, за да има смисъл, предаде БГНЕС.

Относно евентуално посещение на Лавров, Макаров каза, че такава възможност се обсъжда.

Във връзка с изгонването на руски дипломати, обвинени в шпионаж и евентуална реакция от страна на Москва, Макаров обясни, че в международната дипломатическа практика действа принципът на реципрочност и страната му вероятно ще предприеме ответни стъпки.

Изявлението на първия дипломат на Русия у нас беше направено по време на церемонията по полагането на венци пред паметника на граф Игнатиев в Докторската градина в чест на Деня на дипломата.

Херо Мустафа: Ще има още имена със забрана да влизат в САЩ

През миналата седмица САЩ издадоха забрана на едно име, но няма да е последното. Стъпка по стъпка, това е пътят в борбата с корупцията.

Това заяви посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа, която присъства на кулинарна демонстрация и лекция, предаде репортер на БГНЕС.

Припомняме, че на 5 февруари държавният секретар Майкъл Помпео обяви, че съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов е със забрана да влиза в САЩ.

"Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България", съобщи тогава Помпео.

Заедно с него бяха обявени и имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова.

Скандалът около съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов избухна на 4 ноември, когато стана ясно, че той е пуснал председателя на Национално движение "Русофили" Николай Малинов да пътува в чужбина от 1 до 5 ноември.

Тогава стана ясно, че президентът на Русия Владимир Путин е наградил с орден "Дружба" обвинения в шпионаж у нас в полза на Москва Николай Малинов. Наградата му бе връчена в Деня на народното единство за особени заслуги в укрепването на мира, дружбата, сътрудничеството и взаимното разбиране между народите.  

А тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров изпрати сигнал но Инспектората на ВСС срещу съдия Миталов, който според него е нарушил закона.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

http://epicenter.bg/a

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...