Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Посланик Макаров за съдия Миталов: Удивен съм от решението на САЩ да му наложат забрана. Херо Мустафа: Ще има още имена със забрана да влизат в САЩ

„Удивен съм от решението на САЩ да наложи забрана за влизане в страната на съдия Антон Миталов заради корупция. Аз не знам какви са основанията им за това решение по отношение на него и цялото му семейство. Аз не зная дали те въобще са имали намерение да пътуват в Америка или където и да било другаде. Но като цяло всяко обвинение се нуждае от доказване. Това е съвършено нормално. Все пак живеем в цивилована страна, в България и има един принцип в правото - презумпцията за невинност до доказване на противното."

Така посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров отговори на въпрос на агенция КРОСС за решението на Щатите да наложи забрана за влизане в страната на съдията от Специализирания наказателен съд Антон Миталов и семейството му.

„Докато вината на човека не бъде доказана и няма доказателства за нея, той не може да бъде обвиняван.", допълни посланика.

Анатолий Макаров обясни още, че не познава лично съдията и не знае нищо за него, нито за дейността му или контактите му.

"Четох становището на колегите му, че никога не е бил уличаван в корупция и не е имал някакви професионални пропуски или нарушения. Чух за решението на Висшия съдебен съвет, който е поискал от американската страна да предостави някаква информация и доказателства за решението си. Факти, за които българската страна може би не знае. Но аз мисля, че има достатъчно начини и методи съдия Миталов да защити своята чест и професионално достойнство. Навярно в цивилозованото гражданско общество има такива понятия като чест и защита на репутацията. Това е позицията ми за момента. Но ще видим как ще се развият нещата", заключи посланик Макаров и добави, че е изумен от тази история. 

На въпрос относно възможността за осъществяване на посещение на президента Владимир Путин и на министъра на външните работи Сергей Лавров в България, посланик Макаров обясни, че руският президент е посетил страната ни за последно през 2008 г. и вероятно е дошло време да бъде осъществена още една негова визита тук. Той подчерта, обаче, че подобно посещение трябва да бъде добре подготвено с подписването на конкретни споразумения и проекти, за да има смисъл, предаде БГНЕС.

Относно евентуално посещение на Лавров, Макаров каза, че такава възможност се обсъжда.

Във връзка с изгонването на руски дипломати, обвинени в шпионаж и евентуална реакция от страна на Москва, Макаров обясни, че в международната дипломатическа практика действа принципът на реципрочност и страната му вероятно ще предприеме ответни стъпки.

Изявлението на първия дипломат на Русия у нас беше направено по време на церемонията по полагането на венци пред паметника на граф Игнатиев в Докторската градина в чест на Деня на дипломата.

Херо Мустафа: Ще има още имена със забрана да влизат в САЩ

През миналата седмица САЩ издадоха забрана на едно име, но няма да е последното. Стъпка по стъпка, това е пътят в борбата с корупцията.

Това заяви посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа, която присъства на кулинарна демонстрация и лекция, предаде репортер на БГНЕС.

Припомняме, че на 5 февруари държавният секретар Майкъл Помпео обяви, че съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов е със забрана да влиза в САЩ.

"Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България", съобщи тогава Помпео.

Заедно с него бяха обявени и имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова.

Скандалът около съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов избухна на 4 ноември, когато стана ясно, че той е пуснал председателя на Национално движение "Русофили" Николай Малинов да пътува в чужбина от 1 до 5 ноември.

Тогава стана ясно, че президентът на Русия Владимир Путин е наградил с орден "Дружба" обвинения в шпионаж у нас в полза на Москва Николай Малинов. Наградата му бе връчена в Деня на народното единство за особени заслуги в укрепването на мира, дружбата, сътрудничеството и взаимното разбиране между народите.  

А тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров изпрати сигнал но Инспектората на ВСС срещу съдия Миталов, който според него е нарушил закона.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

http://epicenter.bg/a

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!