Искам без служебни правителства: Горанов

Финансовият министър, вместо да отговаря за убийството на лева, Н-18 и проспиването на хазарта, разкритикува оттеглянето на доверието на Румен Радев към правителството в студиото на Панорама по БНТ. Владислав Горанов настоя за промяна на Конституцията и ограничаване на правомощията на президента. Той обяви, че не бил съгласен държавният глава да може да назначава служебни правителства.

Той обоснова идеята си с изкушенията, които остават у президентството да участва по този начин в изпълнителната власт и съответно в момента да дава оценка на работата й. Според Горанов това е едно смесване на властите, което не дава добри резултати. Припомняме, че назначаването на служебни правителства е една от ключовите функции на държавния глава, която гарантира недопускане на институционални кризи и гарантира стабилност в държавата. Подобна мярка, предвидена в основния ни закон, е взета по образец на немския модел и е общоевропейска практика в парламентарните демокрации.

„Добре е в демокрацията всеки да си знае мястото и ролята”, допълни Горанов, изрично подчертавайки, че прави разграничение между политика Радев и президентската институция. На кого обаче да бъдат правомощията за съставяне на служебно правителство при предсрочни избори и разпускане на парламента, ако не са на президента,  той не посочи.

„Трябва ли правителството да каже, че няма да си говори с президента? Не можем да го кажем. Аз няма да гласувам за втори мандат на президента”, заключи финансовият министър.

Припомняме, че финансовият министър е с най-много гафове в Борисов 3 и най-вече през последните седмици.  Горанов опита да прокара убийствената за малкия и средния бизнес в България Наредба Н-18, която премиерът Борисов ще  отмени след многохиляден протест, на който поискаха главата на Влади и на целия кабинет. Именно той е отговорен и за несъбраните такси за хазарта над 300 млн.лв. Напомняме, че 19' публикува лично подписаната от министъра заповед от 13.01.2015 г. по въпроса за ставките  облагане на лотариите на база закон, внесен от МенТа Стоянова.  Министърът мълчи и по каква причина фискалният резерв намалява с 1,7 млрд.лв., без да се били планирани някакви сериозни разходи и защо взе 600 млн. лв. заеми за месец.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...