Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Заради доставки и търгове във ВВС и МО за милиони ген. Стойков и президентът Радев стават обект на СРС

Румен Радев и ген. Стойков

Румен Радев и ген. Стойков

Разследване на Атлантически съвет на България

С всеки изминал ден става все по-наложително изясняването на въпроса как се разходва публичният финансов ресурс за доставка и поддръжка на техническо оборудване за Военновъздушните сили, за армията и Министерството на отбраната като цяло.

В нашите публикации "ДАЛИ ТУК НЕ Е "ЗАРОВЕНО КУЧЕТО" НА РУМЕН РАДЕВ?", от 6.02.2020 г. и "АМИ СЕГА ?!" от 9.02.2020 г. информирахме обществеността за предположенията ни, че на ген.-майор Цанко Стойков, шеф на ВВС, са приложени СРС от ДАНС, в състава на което е бившето Военно контраразузнаване, за злоупотреба с обществени средства и търговия с влияние.

При проследените разговори е засечено лице, което най-вероятно е президентът Румен Радев. Дали освен разговорите за укриване на документи, свързани с назначаването на Десислава Радева на втора длъжност във ВВС е имало и други разговори, знаят само ДАНС и Специализираната прокуратура. Но днес  главният прокурор Гешев обяви, че има разследване на специализираната прокуратура, което е  с обем и предмет различен от представяния в медиите. Касае се за една фирма - контрагент на Министерството на отбраната и въобще на въоръжените сили с различни доставки за стотици милилони през годините. 

Но ако и там е ставало дума за укриване на документи, с цел непредоставяне на информация на ДАНС и Специализираната прокуратура, както и за злоупотреба със служебно положение, то тогава нещата стават още по-сериозни и опасни.

Защото 

засягат пряко националната сигурност на страната

 и тази на съюзниците ни в НАТО.

Фирмата, която е разследвана от Специализираната прокуратура, е "Балкантел" ООД със собственици Христо Николов Дурчев и Никола Христов Дурчев.

В Интернет има десетки открити източници на информация, от които може всеки да види, че „Балкантел“ работи основно с МО, БДЖ, МВР, АЕЦ "Козлодуй" и др. държавни структури. Според регистри само за последните години фирмата е спечелила обществени поръчки за над 120 милиона лева, като средната ѝ годишна печалба варира между 5 и 10 милиона лева годишно, при обем на приходите между 20 и 30 милиона, което означава много висока рентабилнос.

На 18.07.2019 г. „24 часа“ информира, че собствениците на фирмата са имали нерегламентирани контакти с отговорни фактори във ВВС и МО във връзка с обществена поръчка за 12.5 милиона лева.

От протоколите за проведените разговори в МО през февруари и март 2018 г. е видно, че те са по обществена поръчка и процедура на договаряне БЕЗ ПУБЛИКУВАНЕ НА ОБЯВЛЕНИЕ. Договорът е за 5 години и общо за над 12.5 милиона лева, които се плащат авансово на траншове. Вижте  протоколите.

Прави впечатление, че ген.-майор Цанко Стойков като шеф на ВВС е сключвал и други договори с „Балкантел“ ООД, които странно съвпадат с настъпването на края на годината през м. декември и не се виждат данни за обява и търг за доставка. Вижте този Договор с ВВС подписан от ген.-майор Цанко Стойков на 12.12.2017 г. за доставка на 12 броя спирачни парашутни системи за 104 976 лв. с ДДС. С авансово плащане 100% до 18.12.2017 г.!

Има смущаващи договори на „Балкантел“ ООД за доставка и на МВР на стационарни радарни системи за контрол на скоростта по пътищата. Любопитно е, че в този договор за доставка на 15 камери, абонаментният договор за поддръжка след гаранционния срок е в размер на около 7 500 лева месечно или по 500 лева на всяка камера на месец или поддръжката им за 2 години е за по 12 000 лева. на камера! Общо следгаранционен сервиз за 180 000 лева.Колко е платило МВР само за една камера тогава?

Многомилионни са договорите не само с МО, но и с БДЖ - Национална компания за железопътна инфракструктура. Отново държавна структура. Дали помага участието на Никола Дурчев в управителното тяло на неправителствената организация „АСОЦИАЦИЯ ПО ЖЕЛЕЗОПЪТНА СИГНАЛИЗАЦИЯ, АВТОМАТИКА, КОМУНИКАЦИЯ И ИНДУСТРИЯ“, можем само да гадаем. Но контролните органи би следвало до проверят. Пак става въпрос за десетки милиони лева.

Явно доц. д-р Никола Дурчев е активна научна и бизнес персона. Но дали е канен само заради това на знакови светски събития, като представянето на книгата на Тошо Тошев, бивш главен редактор на "Труд", "Политическата орда"?

За широката общественост името на Никола Дурчев е неизвестно, но журналистите са забелязали, че той е на събитието в компанията на експрезидента Георги Първанов, вицепрезидентите Маргарита Попова и Илиана Йотова, омбудсманът Мая Манолова и съпруга ѝ бившия военен министър Ангел Найденов, Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Драгомир Стойнев, Румен Петков, Николай Василев, Атанас Мерджанов, Стефан Нинов, Димитър Шумналиев, ген. Бриго Аспарухов, ген. Николай Колев, ген. Кирчо Киров, бившия министър на отбраната Николай Цонев, Валери Запрянов, Борислав Гуцанов, акад. Светлин Русев, Тодор Батков, Кеворк Кеворкян, Анна Заркова, Жени Живкова.

Все видни личности, голяма част от тях свързани с бившата ДС и БКП, президентство, МО, разузнаване и т.н.

Припомнихме си поговорката „Кажи ми кои са ти приятелите и аз ще ти кажа кой си ти“.

Прави впечатление, че това събитие се е случило на 19.06.2019 г., месец преди обиските във фирмата и жилищата на баща и син Дурчеви, точно по времето когато върху ген.-майор Цанко Стойков, а вероятно и върху тях са приложени СРС.

С каква ли информация за връзки, контакти, а вероятно и за търговия с влияние се крие в тези СРС-та?

„Всичко скрито явно ще стане“, ако Конституционният съд в отговора си до Главния прокурор на искането му за тълкуване на чл. 103 от Конституцията обяви, че 

досъдебно производство срещу президента е допустимо

 Само тогава събраните до този момент доказателства ще бъдат предоставени на съда с обвинителен акт в съдебно производство. И всеки ще понесе отговорността си, ако се докаже престъпление на доставчиците на оборудване за армията, на ген.-майор Цанко Стойков и на ген.-майор Румен Радев, като бивш командир на ВВС до есента на 2016 г. или за търговия с влияние като президент.

А може и за дълго време истината да не излезе на бял свят. Не само защото хората казват, че„гарван, гарвану око не вади“, а защото в разследването става дума и за Румен Радев, действащият президент. Това е казус, който ще бъде изпитание не само за Конституционния съд, но и въобще за това правова държава ли е България и има ли недосегаеми лица в нея.

Докато чакаме отговора на Конституционния съд и последващите действия на Прокуратурата призоваваме депутатите от Комисията по отбрана към Народното събрание, ревизорите от Сметната палата и журналистите от българските медии да разследват какво се е случвало и се случва във ВВС и МО при обявяване на обществените поръчки, доставките и поддръжката на оборудване за армията.

Надяваме се да 

българското общество да получи отговори на въпросите:

1. Колко и кои фирми са печелили търгове за доставка на комуникационна и навигационна техника и оборудване за ВВС и МО през последните 10 години?

2. Има ли фирми фаворити, които приоритетно печелят обществени поръчки, независимо кой е министър на отбраната и командир на ВВС?

3. Какви средства „ударно“ се харчат в края на всяка бюджетна година, за какво и има ли фирми фаворити при усвояване на средствата? Колко от тези поръчки авансово са платени на 100 % в края на текущата година? Осъществена ли е доставка по тях и кога?

4. Има ли доставено комуникационно и навигационно оборудване, което още не е въведено в експлоатация и стои на склад? Ако има, защо не се използва и в какво състояние се намира то сега?

5. Защо в годишните доклади за отбраната и въоръжените сили, които МО изготвя, не виждаме подробна разбивка на категорията "Капиталови разходи“ по видове, по фирми доставчици и изпълнители на обществени поръчки?

6. Проверяват ли от ДАНС фирмите-доставчици и техните собственици за лоялност във връзка с опазването на държавната и военна тайна?

7. На каква стойност са годишните разходи на ВВС и на МО като цяло, за придобиване и поддръжка на комуникационна и навигационна техника за последните 10 години?

8. Как се отчитат разходите, кой отговоря и кой контролира разходването на средствата по обществените поръчки във ВВС и МО? Колко вътрешни ревизии са правени и колко външни ревизии? Има ли сигнали от отговорните фактори във ВВС и МО до прокуратурата за възможни престъпления след приключване на вътрешните проверки и ревизии и предоставяне на докладите по тях?

Това са важни за обществото въпроси не само защото се отнасят до начина на изразходването на публични средства, но и за мястото на България като сигурен член на НАТО, ползващ се с доверие от съюзниците ни.

Очакваме отговори.

Разследването е публикувано на страницата на Атлантически съвет на България

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://faktor.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!