Гешев: Записът с президента е от разследване срещу доставчик на армията

.
Иван Гешев

Записите от разговора на шефа на ВВС и президента са били част от разследване на фирма, доставчик на армията, за стотици милиони. Офисите й са били обискирани миналата година.
Това разкри в интервю по БНР главният прокурор Иван Гешев. Разследването на спецпрокуратурата и ДАНС е било прекратено именно заради имунитета на държавния глава. И именно заради това главният прокурор е поискал тълкуване на чл. 103 от Конституцията. 

"То е спряно разследването, ние не можем да направим нищо преди произнасянето на КС. След това може да продължи разследването на тази фирма", обясни Гешев какъв е бил основният му аргумент да поиска тълкуване на чл. 103 за имунитета на Румен Радев. "Това е фирма, контрагент на МО с различни доставки за стотици милиони. Извършени са претърсвания в офисите й", каза Гешев. В хода на това разследване са присъединени оперативни данни, придобити от ДАНС, но не по искане на прокурор. 

Предоставени са на прокуратурата и наблюдаващите прокурори са ги присъединили към досъдебното производство, след което стават доказателство. След като разследващите констатират, че едното лице от разговора с шефа на ВВС, е вероятно президентът, "знаейки доминираното становище, че спрямо президента не може да се извършат никакви действия, те правят възможното, да спрат наказателното производство", каза главният прокурор. 

Гешев уточни, че ако не е бил имунитетът на държавния глава, е трябвало да се проведат разпити в президентството, разпити на служители на КПКОНПИ, експертизи, за да се установи дали наистина държавният глава е човекът, който разговаря с началника на ВВС, и дали е смачкана една проверка. 

Но наблюдаващите прокурори спират разследването. "Всяко друго действие би представлявало нарушение на чл. 103 от Конституцията. Изпращат го при мен. Какъв е единственият възможен ход - да го изям, да го скрия?", коментира Гешев. "Дали е президентът, дали е извършено престъпление, тези обстоятелства не са изяснени заради разпоредбата на чл. 103", категоричен беше главният прокурор.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...