Джеймс Пардю: В България властва еднопартийна система на премиера и ГЕРБ! Главните ви проблеми са корупция, зависима журналистика...

3cfc18d2d14b42f2a461e15976bb1a6c

Четири неща възпрепятстват напредъка на България – първо, нивото на корупция и организирана престъпност. На второ място, притеснява ме липсата на свободна и независима журналистика в България, дано има в бъдеще по свободна и независима медийна среда.  

На трето място, в България има и еднопартийна система. Премиерът и ГЕРБ властват на политическата сцена, има и други партии но не са ефективни. И четвърто – България зависи от Русия за енергията си и това дава влияние на Русия. Режимът на Путин в Москва е авторитарен и има огромно влияние в България. Опасявам се Русия да не ползва влиянието си в България за не съвсем демократични цели. Това са сериозните проблеми в България днес.

Това обяви в специално интервю за Би Ти ВиДжеймс Пардю, бивш посланик на САЩ в България.

Във връзка с наложената забрана от САЩ на съдия Андон Миталов за влизане в Щатите заради участието му в сериозна корупция, Джеймс Пардю каза, че не го познава лично. „Симптоматично е да се назове името на чуждестранен държавен служител. Обнадежден съм. Има някои политици обаче, които знаят как да направят от нищо нещо. Искам да се уверя, че няма това да е само временен акцент към борбата с корупцията”, добави Пардю. Така той даде да се разбере, че очаква да се обявят имената на големи риби в корупцията и организираната престъпност.

На въпрос Америка иска ли да посочи големите риби, Пардю отговори: „Не познавам този съдия, вие трябва да ми кажете дали е голяма или малка риба. Вярвам, че малките риби стават лесен за решаване проблем. Трябва да се преследват първо големите риби и после всичко ще се нареди. Борбата срещу корупцията в България трябва да бъде поведена”, коментира Пардю.

Попитан как се взема решението кой да се включи в черния списък на САЩ, той отговори, че посолството и правителството на САЩ са запознати със случващото се в България. „Имаме източници на информация, активно работим с българското правителство. Ако имаме важна информация за съдебната система, я предоставяме. Решенията на кого се позволява да влезе в САЩ и на кого не, всичко това се основава на солидни доказателства, не на случайни политически решения. Забраната за влизане в САЩ на лица, свързани с корупцията не е ново за България. Държавният секретар посочи име, внимателни сме винаги за информацията за човека на когото сме отказали виза”, поясни Пардю.

„Имаше основание за всяко решение, взето в периода 2002-2005 г. за отказ на визи на различни хора”, добави бившият американски посланик, но отказа да назове имена.

„Организираната престъпност и корупцията бяха голям проблем за България. Тя беше в период на преход, смятам, че процесът продължава и днес. Битката е нескончаема, подобряването на демокрацията продължава. Имаше много мафиотски убийства докато бях в България. Аз твърдях, че незабавно трябва да се вземат мерки. Гордея се, че докарахме ФБР, агенцията за борба с наркотиците, допринесохме за съдебната реформа. Тогава мислех, че в България се ловят само дребните риби, казах, че големите риби се измъкват. Имаше намерение да се омилостивят САЩ и западните съюзници, и да се демонстрират действия, когато такива липсват. За съжаление на тогавашния главен прокурор и някои други не им беше много удобно”, отбеляза Пардю.

„Божков е в общественото полезрение отдавна. Божков не е нищо ново за българската сцена, само се чудя защо отне толкова време, но да видим как ще свърши всичко”, каза още Джеймс Пардю.

Би ти ви, Дунав мост

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://onovini.eu/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...