Имали сме твърде много вода? Симеонов иска размразяване на вецовете в защитени зони и ползване на речни води за производство на ток

3ce6b970a5054c41a6c93440ba86da53

Група депутати от НФСБ са внесли странни законови поправки, които ще възкресят десетки замразени проекти за изграждане на вецове в защитени зони и ще позволят ползване на речни води за производство на ток.

Това се случва на фона на честите скандали за пресъхнали реки и съсипана природа заради стотици „малки“ водноелектрически централи. И може да да предизвика наказателна процедура от ЕК срещу България и тежки глоби за нарушения на екологичното законодателство и съсипване на околната среда. И в момента страната ни има проблеми с Брюксел точно по тази тема, пише вестник  СЕГА.

Преди години имаше опасен бум на такива ВЕЦ – заради високите субсидии за зелен ток, и по тази причина се наложи през 2010 г. парламентът да забрани да се черпи вода за ток в зони, определени за „опазване на местообитания и биологични видове“ или предназначени за „отдих и водни спортове“.

Сега проектът на патриотите предвижда отмяна на забраната за проектовецове, които към 2010 г. са били снабдени с разрешителни за водоползване, но не са били построени. По данни на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) преди забраната по речните брегове в защитени зони, които са част от европейската „Натура 2000“, са били изградени над 164 малки електроцентрали. Други 43 проекта са останали над трупчета. Именно за тях Симеонов и колегите му сега предлагат „реанимация“. За отбелязване е, че МОСВ е против идеята им.

В становище до Народното събрание екоминистерството посочва, че България вече е на мушката на ЕК заради нароилите се малките вецове в зони, където природата зорко трябва да се пази: „През март 2019 г. е проведена среща с ЕК, свързани с пилотна процедура за ВЕЦ. След срещата по поставени от ЕК въпроси през май 2019 г. бе предоставена допълнителна информация, като са отчетени предприетите от страната действия за регулиране на процеса на изграждане на ВЕЦ чрез различни законови механизми, включително отказ за продължаване на разрешителни и изменения на издадени разрешителни с въведени допълнителни условия за смекчаване на въздействието от изградените ВЕЦ. Все още няма информация за решението на ЕК по отношение на пилотната процедура за ВЕЦ„, посочват от МОСВ. Всъщност България има главоболия с Брюксел заради действащите централи, които застрашават природата в защитени зони, а допускане на още вецове ще влоши ситуацията допълнително.

Депутати от управляващото мнозинство обясняват, че отхлабването на рестрикциите се налагало, защото инвеститори с неслучили се проекти за ВЕЦ щели да съдят България заради пречките. Освен това малките водни централи били важни за енергийния баланс на страната. Такива аргументи се чуха при обсъждането на законовите промени в ресорната Комисия по енергетика.

Природозащитиците от Риболовен клуб „Балканка“ са изпратили в Народното събрание остра позиция срещу поправката „Симеонов“ (по неизвестни причини тяхното становище не е качено към документацията по законопроекта в НС, както е редно):

„В период на брутална криза за вода навсякъде в страната, при доказана незаконосъобразност на всички малки ВЕЦ-ове, построени след 2000 г. у нас /със само две изключения/ и при доказано непрестанно пресушаване на реките от същите тия ВЕЦ-ове в нарушение на Закона за водите ние намираме това предложение за подигравка, а подходът за неговото внасяне – тайно, по терлъци, без никой да разбере – за недостоен. Нещо повече – цели се възстановяване на възможността още прекалено много такива ВЕЦ-ове да могат да се изграждат в защитени зони от мрежата „Натура 2000“, при наличие на пилотна процедура на ГД „Околна среда“ на ЕК, която ще прерасне в наказателна неминуемо, заради нарушения на няколко директиви на ЕС от досега изградените малки изчадия, както правилно са посочили от МОСВ в отрицателното си становище“, се казва в писмото на „Балканка“.

Проектът на Валери Симеонов е внесен „през задния вход“ – промените, засягащи водите, са вкарани между първо и второ четене на съвсем друг закон – за използване на ядрената енергия. Оценка на въздействието няма. Мотивите на вносителите са обидно лаконични – целта била „Подобряване на съществуващата нормативна уредба“.

Димитър Куманов от „Балканка“ описва пред аctualno.com проблема с вецовете: Река „Искър“, която е почти изцяло в защитена зона от „Натура 2000“, от Своге до вливането ѝ в Дунав в момента има над 15 действащи ВЕЦ-а. Обаче има издадени разрешителни за водовземане за още 20. Стават 35 и реката ще спре да тече, защото всяко задбаражно езеро в равното ще бъде дълго средно по 3 км и цялата река става езеро, бараж, езеро, бараж – поредица от смрадливи блата. Това е и огромен риск от наводнения, защото като дойде огромна вълна, ще отнесе всичко живо“.

Сега, Дунав мост

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://onovini.eu/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...