Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Германската телевизия ZDF: България е кофата за боклук на Европа

Ковачки отвърна на удара: Борисов е подписвал договорите да горим боклука на ЕС! Имам документите

„Германия генерира 220 кг отпадъци на човек годишно. Ние сме европейски шампиони. Въпреки, че квотите ни за рециклиране изглеждат добре на хартия, реалността не е красива и често изглежда така – планини от отпадъци в държави, които трябва да се справят с нашия проблем. Много от тях дори не са рециклируеми. От това страдат тези, които генерират най-малко. Става въпрос за генерирането на пластмасови отпадъци.

Защо заради това страдат деца в България?“, се казва в репортаж, излъчен в новинарската емисия на германската телевизия ZDF. Репортажът продължава така: България е една от основните страни, импортиращи отпадъци от Западна Европа. Когато децата от Бобов дол играят навън, ръцете им се цапат с пепел от ТЕЦ Бобов дол, а въздухът мирише на сажди.

„Тук няма чист въздух, дишаме отрова. Този прахоляк е навсякъде, може би трябва да се махнем. Тук не е здравословно за деца“, казва Жулиета Трапанска.

Пепелта идва от ТЕЦ, която освен въглища изгаря и пластмаса.

„Складират ги, смесват ги с въглищата и ги изгарят. После ние дишаме всичко това“, казват местните. Според природозащитници това е най-замърсяващата ТЕЦ на Балканите. Изгарянето на отпадъци е легално само при спазване на европейските стандарти. Според природозащитниците липсва контрол. Поради това съдят собствениците на ТЕЦ Бобов дол. „Филтрите, които са поставени, са за въглища, а не за изгаряне на отпадъци“, казва Данита Саричинова.

Отпадъците са главно от Италия и се изгарят в различни ТЕЦ в България. Става въпрос за пари. „За собствениците на ТЕЦ е по-изгодно да изгарят отпадъци понеже получават допълнителни средства за това“, допълва Саричинова.

Изгарянето на отпадъци е добър бизнес за всички участници. България все по-често е цел за внос на отпадъци. Тук това е сравнително лесно и без строг контрол. Това нелегално депо с тонове италиански електрически отпадъци е такъв пример. Според местния инспектор по околната среда се складират все повече чуждестранни отпадъци. Имало доста вратички, а корупцията е навсякъде. Нито МОСВ, нито собствениците на ТЕЦ Бобов дол се съгласяват техен представител да застане пред камерите на немската телевизия.

Гражданите на Бобов дол са разгневени. ТЕЦ-ът, осигурявал дълго време работата им, сега вреди на живота им. „Изгарянето на отпадъци води до рак. Ние дишаме всичко това. Това е престъпление“, казва Васил Васев. Президентът на България свали доверието си от управляващите като изгарянето на отпадъци е една от причините. Но това е само символично действие. Главният проблем си остава. Комините продължават да ръсят сажди, а децата на Бобов дол играят в пепелта.

Репортаж от новинарската емисия на немската телевизия ZDF. България е превърната в кофата на Европа и всички са доволни!

"Когато децата в Бобов дол играят навън, ръцете им се цапат с пепел от ТЕЦ "Бобов дол", а въздухът мирише на сажди".

Ковачки отвърна на удара: Борисов е подписвал договорите да горим боклука на ЕС! Имам документите

75% от ръководителите на дясно-комунистическата бкп-ГЕРБ са бивши леви комунисти – начело с лидера си

Хитрите деца на Лукавия: Един от най-младите някога членове на БКП, израснал в семейство на комунисти – По наглост и лъжа е първи в ЕС!

Мария Атанасова

fakti.bg

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://svobodnoslovo.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!