Държавата закрива веднага частните лотарии на Васил Божков. Няма да изплаща печалби

Автор: Мила Кисьова, "Сега"

Лицензите на двете частни лотарии на Васил Божков - "Национална лотария" и "Лотария България", ще бъдат отнети веднага след влизане в сила на поправките в Закона за хазарта. Това одобриха в четвъртък на второ четене депутатите от бюджетната комисия, а изненадващо още днес, петък, парламентът гласува окончателно законовите промени. Точката бе включена в дневния ред в началото на заседанието по предложение на вносителя на законопроекта Валери Симеонов. Не бе обяснено защо народните представители са се отказали от първоначалния вариант на вносителя, а именно, да се даде тримесечен срок, в който частните оператори да върнат лицензите си. Премахната е и възможността печалбите, които не са изплатени към датата на прекратяване на лиценза, да се изплатят до 30 юни 2021 г. Отпадна и текстът частните лотарии да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени. 

Както стана ясно практиката на "Национална лотария" и "Лотария България" е да разсрочват с повече от 10 години превеждането на спечелените големи печалби. Така на практика късметлиите, които имат да получават пари от лотарии с търкане на талончета, разполагат с няколко дни, да си потърсят парите.

"В случая имаме частно-правни отношения, държавата не може да се меси. Когато един човек отиде да играе някаква игра, той сключва договор чрез общите условия. И там е записано кога ще си получи печалбата. Всеки спечелил трябва да си получи парите по тези условия", обясни днес Менда Стоянова.

БСП обяви, че гласува законовите промени с "въздържали се", защото нямало 100% гаранция, че при евентуални съдебни искове няма да пострада бюджетът. "Не искаме да поемаме този риск", заяви депутатът Румен Гечев.

"Сериозно сме проучили европейската практика и делата, които са се водили срещу различни държави, решили да възлагат организиране на хазарт само на държавен оператор. Няма опасност бюджетът да бъде ощетен", обясни шефката на бюджетната комисия. Тя твърди, че всички решения на Европейския съд са потвърждавали правото на държавата, независимо, че на пръв поглед има противоречие с договора за свободно движение на хора, стоки и капитали. "Причината е, че хазартът е особена услуга, за която няма директиви и единни нормативи в ЕС, и която оказва съществено влияние върху икономическото състояние и здравето на потребителите ", каза Стоянова. 

БСТ без външни дистрибутори

Българският спортен тотализатор (БСТ) вече ще предлага фишове и лотарийни билети само в собствени или наети пунктове, в които служителите са назначени на трудов договор. Забранява се държавното тото да възлага на външни изпълнители тази дейност, гласят поправките в Закона  за хазарта.

Изненадващо от БСТ се опълчиха на промяната. "Не сме съгласни. Това ще увеличи разходите ни за издръжка", заяви пред депутатите от бюджетната комисия изпълнителният директор Дамян Дамянов. Оказа се, че от 1573 тото-пункта в страната само една трета са собственост на БСТ, а останалите се оперират от външни дистрибутори като Български пощи и Лафка. От тях годишните приходи били за 24 млн. лв., а в периода 2016-2017 г. държавното тото закрило 200 пункта заради нерентабилност.

"Недоумяваме вашата реакция. Вместо да кажете "Браво", че ви осигуряваме да нямате конкуренция и да печелите повече, вие сте недоволни", реагираха гневно депутите от ГЕРБ. "Не пречи да наемате пунктове или кабинки, но персоналът трябва да е на БТС. След като държавният тотализатор ще е единствения оператор на лотарийните игри, трябва да е ясно кой осъществява контролът", заяви шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. 
Тя разясни, че БСТ ще може да открива "кабинки" и в магазини, но те трябва да са отделно обособени, с видими табели и собствен персонал. Така хората щели да са наясно, че играят хазарт.  Депутатите гласуваха също така БСТ да влезе в списъка на държавните дружества, забранени за приватизация.

Без ограничения в рекламата

Мнозинството в бюджетната комисия отхвърли предложението на БСП за тотална отмяна на рекламата на хазартни игри. Причината е, че така спортните клубове щели да бъдат лишени от спонсорството на хазартни фирми. "Това означава да не се изписват фирмени имена върху спортни екипи и върху таблата на стадионите. Такива резкри ограничения ще нанесат вреда на спорта, защото не може да се очаква финансирането да идва единствено от държавния тотализатор", заяви Валери Симеонов. Той предложи на по-късен етап, когато се стабилизира държавният тотализатор, да се обсъди как може да се ограничи рекламата на хазартни игри. "Аз например имам предложение казина да има само по границите и в курортите", заяви Симеонов.

Валери Симеонов: Гражданите да спрат да си купуват билетчета на "Национална лотария"

Източник: "Сега"

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://glasove.com/c

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...