Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Габриел срещу Ангелкова, която иска край на booking и airbnb в България и залъка на над 10 000 семейства

Въпреки категоричната съпротива на еврокомисаря Мария Габриел, ГЕРБ ще обезсмисли даването на апартаменти през резервационни системи, които само в София са над 5000, а в цялата държава вероятно изхранват над 10 000 семейства или населението на областен град като Кюстендил. Петима народни представители от властта предлагат собствениците на апартаменти, които се отдават под наем чрез платформите Airbnb и Booking, да могат да извършват законно дейността си, само ако получат съгласието на 50% от съседите в блока. Малоумното предложение мина през икономическата комисия в парламента, след като тя прие на второ четене промените в Закона за туризма. По него водещ е ресорният министър Ангелкова, не без съдействието на финансовия Горанов. Двамата явно не могат да разберат, че в тези системи всяко разплащане е явно на секундата, тъй като се извършва единствено и само с кредитните карти – т.е. през банките, с които НАП е непрекъснато и директно свързана.

Явно Ангелкова и Горанов отказват да се вслушат в мнението на туристическия бранш, който е категоричен, че с другата убийствена наредба Н-18, е напълно възможно booking.com, който по-рано държавата ни заплашваше със санкции, да отреже България от мрежата си. Това пък означава смърт за градските хотели у нас, благодарение на които има баланс в бранша при отчайващите спадове в традиционните морски и ски курорти.

Това става, след като в края на миналата година здравият разум надделя и не минаха последните предложения на ГЕРБ, които искаха да създадат и още пречки пред отдаването на апартаменти под наем.

Според последните поправки в закона, внесени от петима депутати от ГЕРБ, едно от условията, за да може да се регистрира апартамент, който се отдава под наем чрез Airbnb и Booking, е собственикът на имота да има одобрението на половината от съседите си. По време на гласуването в комисията единствено депутати от БСП бяха против приемането на тези текстове.

Социалистът Димитър Дачев припомни, че през декември 2019 г. е излязло решение на Европейския съд, според което платформата за краткосрочно отдаване на жилища под наем Airbnb не е брокер на имоти, а онлайн услуга. Той се обърна към министъра на туризма Николина Ангелкова с въпроса дали не се опасява, че България би могла да бъде глобена от Брюксел заради тези текстове. Ангелкова обаче заяви, че такива опасения няма, защото предложението е от депутати, а министерството само го е подкрепило, пише 24 часа. На което, разбира се, никой не вярва.

Премиерът, доверяват ни високопоставени личности от МС, също е в недоумение, след като вече е станала ясна позицията на Габриел и е била подкрепена.

Припомняме, че в края на миналата година депутати от ГЕРБ начело с председателя на бюджетната комисия в парламента МенТа Стоянова внесоха предложение за задължително категоризиране на имотите за краткосрочно отдаване под наем по подобие на къщите за гости и хотелите, като при системно нарушение от страна на собственици на некатегоризирани обекти се предвиждаше спиране на достъпа до онлайн платформите.

След силния обществен отзвук изискването за категоризация отпадна, но остава задължението за регистрация на имотите в съответните общини на територията, на които се намират. Междувременно с промени в Данъчно-осигурително-процесуалния кодекс в края на годината парламентът реши собствениците на имоти за краткосрочен наем да плащат патентен данък от 25 до 250 лв. в зависимост от местонахождението на обекта.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!