Аналитик от центъра на Цветанов: САЩ отправят послание - който върви към Русия, ще бъде ударен

Кристиян Шкварек, аналитик от Евроатлантическия център за сигурност

Според Кристиян Шкварек действието към съдия Андон Миталов е от типа "Нека си знаят"

В други държави това се е случвало и са били таргетирани първо магистрати, а не политици. В това има стабилна логика, защото САЩ не се опитват да променят политическото статукво в една държава. Те се опитват да направят една ситуация, при която системата, т.н. deep state – „дълбока държава“, разбира, че, ако по някакъв начин върви към антиамериканска или към руска геополитическа позиция, ще бъде ударена.

Това каза за БНР Кристиян Шкварек от Евроатлантическия център за сигурност на Цветан Цветанов по повод реакцията на държавата, след като Държавния департамент на САЩ оповести името на българин, който има забрана да влизат в САЩ.

Той обясни:

„Това е много по-важно, отколкото политиката. Политиката е лесно да бъде променяна, включително на база обществено мнение, на база на нови избори и нова конюктура, но deep state - държавната администрация, държавната бюрокрация, тези дълбоки връзки вътре под бюрокрацята, които засягат системата за правосъдие, всъщност са много по-важни. Когато тях таргетираш, можеш да направиш някаква реална промяна в държавата, дългосрочно, доста повече, отколкото, ако таргетираш политици“.

Защо САЩ не оповестиха доказателствата против Андон Миталов

„Америка се интересува от състоянието на собствения си интерес. Ако тя удря по този начин, дори е по-добре, ако тя не казва защо го прави и дали има такива предпоставки - за корупция. Както казваме: „Нека си знаят“. Те го правят с идеята: "Нека този deep state и хората, които работят в него в България, си знаят, че те ако играят такава игра с Русия, ще бъдат ударени, без значение дали има такава предпоставки и доказателства за корупция“.

Разкритията вероятно няма да отидат до фигури от по-високите етажи

„Аз съм скептичен, че ще се отиде по-нагоре, защото ако тръгнат по-нагоре, те тръгват вече да пипат и самата политическа обстановка в страната. Аз много се съмнявам. Най-малкото ще бъде прецедент. Америка, конкретно в Източна Европа, рядко прави това - да тръгва да се намесва в политическата сфера. Тя пипа в този deep state и пипа перманентно. По-скоро вярвам, че ще случи както в други държави - Румъния например, че тя ще продължи да пипа редовно, но не по-нагоре от това ниво“.

Следва да се притесняват хората в сферата на правораздаването, които имат по някакъв начин отношения с Русия и с Кремъл.

"Това е нещо, което в България е станало като традиция през тези 30 години - да имаш подобни отношения в тези сфери - и беше оставено на самотек от страна на Вашингтон. Но това се променя и ще се променя все повече и все по-категорично, тъй като ние започваме да ставаме държава, която е важна за Вашингтон“.

Шкварек даде пример с Полша и решението ѝ да закупи над 30 самолета Ф-35 не с идеята да се предпази от нападение, а да стане важен клиент на американския военнопромишлен комплекс:

„Когато станеш прекалено голям, като Израел, като Саудитска Арабия, като Полша, на теб ти се обръща много повече внимание, на случващото се в твоята държава. България все още не е толкова голяма, но тръгва натам и ние сме поели по тази траектория. Колкото по-дълго време стоим в тази траектория, толкова по-дълго ще ни се обръща внимание, включително на вътрешните дела“.

Шкварек допълни, че въпреки влошените отношения между Полша и ЕС на поляците не са били орязани еврофондове. Според него това са дължи на натиск от Вашингтон върху Брюксел.

„В България нямаме причина да мислим за това, тъй като поначало не сме тръгнали да се конфронтираме с Брюксел“.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...