Паника: 1 милиард лева са обърнали българите в евро за една седмица!

zaimov

Темата за валутната и парична политика на една държава никога не е нищо друго освен политическа.

Хипотезата, че това е икономически въпрос е прикриване на неговата политическа стойност.

Това заяви в „Още от деня“ финансистът Мартин Заимов, предаде БНТ.

Според него в момента пред България стоят много изключително важни дългосрочни въпроси. Въпросът за еврото е един от тях, но той касае и мястото на България в света. Той направи паралел с периода от края на 19. век до 1908 г., когато страната ни обявява независимост. По това време България бележи подем, както и по думите му, такъв е периодът от края на 90-те години досега.

Мартин Заимов, финансист: Тогавашният и, страхувам се, сегашният проблем е, че няма това дългосрочно мислене или дори да го има, то не е видимо и качествено. Проблемът за еврото е мястото на България по отношение на Европа и по отношение на нейното бъдеще.

Заимов изрази твърда позиция, че е необходимо размишление за бъдещето, защото сегашното време много прилича на времето в началото и в средата на 19. век.

Не казвам, че ни предстои война, но ни предстоят много трудности. Човечеството е скарано с околния свят. Все повече сме скарани с технологиите – падат мостове, взривяват се фабрики.

Илюзия е, че цифровизацията ще реши нещо. Българите днес сме в уникално добра ситуация в сравнение с миналото и в сравнение с нашите съседи. Говоря не само икономически, говоря и политически.

Заимов оцени като изключително важен факта, че доверието в институциите е едва 20% и е необходимо политиците да направят нужното това да се промени.

Начинът, по който беше направена промяната в закона, касаеща валутния борд, беше прибързан и неразумен, посочи Мартин Заимов. „Трябва абсолютно ясно и категорично да стоим зад твърдите пари“. Доброто бъдеще на човечеството е по-скоро в Европа, а не където и да било другаде, добави той. Европа никога няма да бъде централизирана във вида, в който е Китай, САЩ или бившия Съветски съюз. Отношението с Европа означава политическата класа да помогне на българската администрация да повиши знанието и сигурността в себе си.

Той коментира, че в последната седмица около 1 млрд. пари са обърнати от лева в евро и кешът е над 100 млн. „Очевидно хората взимат решения от тяхна гледна точка. Дали това е разумно не мога да кажа, но Народната банка, министърът на финансите или други институции, които с авторитета си могат да генерират доверие, трябва да обяснят какво ще правят за дългото бъдеще на България“, каза в заключение той.

Източник: Petel.bg

Убиха лева със закон

Бащата на валутния борд проф. Стив Ханке предупреди: Брюксел ви натиска за еврото, за да отмъкне валутните резерви на България

Проф. Михаил Мирчев: Едно евро ще стане 4 лева само след няколко месеца

Бащата на валутния борд Стив Ханке предупреди: Бойко Борисов ФАЛИРА България!

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://onovini.eu/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...